Велизар Шаламанов: Къде са спецслужбите, когато в България се веят сепаратистки знамена?

Велизар Шаламанов: Къде са спецслужбите, когато в България се веят сепаратистки знамена?

"Всъщност въпросът е как нашите служби работят по пресичане на дейността на организации, застрашаващи сигурността и конституционния ред в България!", смята бившият военен министър Велизар Шаламанов по повод развятото знаме на самообявилата се Донецка народна република по време на честването на Шипка миналата неделя. В коментар, публикуван на личната му страница във Фейсбук, Шаламанов пише следното:

"По време на кризата в Косово през 1999 г., временният междуведомствен ситуационен център при Съвета по сигурността на министър- председателя идентифицира организации на наша територия, свързани с чужди специални служби и се взеха мерки.

Сега, при откритата война в Източна Украйна след анексирането на Крим от Русия, и проваления опит за преврат в Черна гора, при напрежението в Македония, вероятно има засилване на дейността на чужди специални служби у нас, насочени към въвличане на български граждани в противозаконна дейност, застрашаваща сигурността на страната и обществения ред.

Интересно е как нашите специални служби и съветът по сигурността към премиера работят за пресичане на такива действия, какви са резултатите, така че да не поставяме под съмнение способността за гарантиране на обществения ред, особено при предстоящото председателство на ЕС.

Определено хората в униформа заслужават нашето уважение от защита на границата, до справяне с пожарите и други бедствия, но предизвикателството на информационната / хибридната война, насочена срещу институциите и възприятията на хората, не е по-малко и там военни и полиция не могат да направят много - важни са специалните служби, сътрудничеството с партньорите и ясната политическа позиция на управляващи и опозиция, защото по тези въпроси - сигурността, суверенитета, евроатлантическата идентичност на България, не може да има политически различия.

Добре е, че Посланикът на Украйна реагира, но много по-важно е как реагират нашите институции в защита на нашия суверенитет! Защо това се случва в България, през август 2017?"

Споделяне

Още по темата

Още от България