Венци Стефанов: "Левски" иска Пеевски за шеф на БФС?

Венци Стефанов

Президентът на Славия и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов допусна в характерния си стил, че Левски иска за "президент на БФС - може би шефът на културизма или Пеевски?".

Преди ден председателят на УС на Левски Иво Тонев поиска оставка на всички хора във футболния съюз.

"Първо искам да кажа, че членовете в Изпълкома на БФС не са на заплата и не взимат пари от футболния съюз. Но по-важното в случая е, че хората в България не са глупави и всички се досещат за какво става въпрос. Левски кого иска за президент на БФС - може би шефът на културизма, или Пеевски?", заяви Стефанов пред sportal.bg.

"Ако комисиите във футболния съюз си бяха свършили работата и бяха наказали Левски след ексцесиите в Ловеч, нямаше да се стигне до тази ситуация. Те не го сториха. Вижте какво правят техните фенове - чупят в Ловеч, чупят нашия стадион. След всеки мач с тях имаме изпочупени поне 100 седалки. Докога ще продължава тази вандалщина?", каза Стефанов.

На въпрос може ли Литекс да бъде върнат в "А" група след заседание на Изпълкома и той лично ще подкрепи ли подобен ход, Стефанов отговори:

"Заседание ще има и там ще се разисква този въпрос, но какво ще е решението - не знам. По принцип моето мнение е, че компромиси не могат да се правят. Какво ще стане, ако всеки действа по този начин и напуска терена когато му скимне. Но от гледна точка на развитието на футбола съм "за" ЦСКА, Локомотив (София) и Литекс да са в "А" група".

Собствеността на Левски се държи от Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, а впоследствие в ръководството на тима влезе и телекомът "Виваком".

Около тази смяна в собствеността на "Левски" се засилиха съмненията, че премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски затвърждават влиянието си в клуба от "Герена", чрез близки до тях фигури в лицето на Тонев и Ангелов. Първият е бивш изпълнителен директор на "Локомотив" (София), ексшеф на спортния тотализатор и бивш общински съветник от ГЕРБ, който оглавяваше спортната комисия в Столичната община.

Тонев влезе в управата на "Левски" по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов. Според непотвърдена официално информация тогава във финансирането на "Левски" участваше и близкият на лидера на ГЕРБ строителен предприемач Александър Сталийски, който неведнъж е заявявал интереса си към клуба.

Александър Ангелов пък е адвокат, който от години гравитира около бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски. Ангелов и партньорът му Гено Андреев, който води последното общо събрание на акционерите на "сините", участваха например в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Адвокатът фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг".

След като Батков сдаде акциите си безвъзмездно на тримата, финансовото състояние на клуба значително се подобри, като той започна редовно да плаща задълженията си към НАП, бивши играчи и треньори. Случайно или не, след промяната на собствеността в "Левски", той се сдоби с два големи спонсора – телекомът "Виваком" и строителната компания "Щрабаг".

Споделяне

Още от Спорт