Вероятността мина "Ораново" да бъде затворена е огромна

БГНЕС

Вероятността мина "Ораново" да бъде затворена е огромна, ако концесионерът не изпълни своите ангажименти, каза министърът на икономиката и енергетиката Добромир Стойнев пред ТВ7.

В мината загинаха четирима миньори при последния инцидент през юли.

Когато инцидентите зачестяват, контролните органи трябва да си зададат въпроси, каза министър Стойнев. Той посочи, че откритите нарушения в мината са много, инспекцията по труда прави предписания,но министърът не коментира доколко те се изпълняват.

"Ако мината се спре, социалната цена ще бъде огромна, но аз няма да позволя в мината да влязат работници при условия, които застрашават техния живот", каза министър Стойнев.

Той допълни, че е разговарял със социалния министър Хасан Адемов за подготвяне на пакет от мерки към хората, които ще останат без работа, ако мината бъде затворена.

Ако се стигне до затваряне на мина "Ораново", държавата е готова да осигури нова заетост на около 250 работници, съобщи в петък зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Тя обясни пред БНР, че ще се търси подходящ вариант за всеки отделен човек.

“За хората, за които има като специалности търсене на пазара на труда, ще бъде разговаряно с работодатели, които да ги наемат на постоянни работни места. Такива, които са с по-ниска квалификация или в рамките на населеното работно място няма търсене на подобна професия, ще бъдат квалифицирани. Разбира се, това ще бъде по всяка вероятност за групите, които са между 29 и 40 или 45 години. За работниците, които са по-възрастни и на които предстои пенсиониране, по-скоро ще бъдат насочвани към програми тип "помощ за пенсиониране" и включително ще има възможности за създаване на собствен бизнес“, обясни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?