Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ветото бе отхвърлено след водевил в парламента и огън срещу президента

Лидерът на БСП: ГЕРБ изхвърлиха Дянков като парцал; Борисов: Станишев е под чехъла на съпругата си, която управлява партията му

263 коментара
Сн. БГНЕС

Групата на "Атака" в отсъствието на лидера си Волен Сидеров гласува с БСП и ДПС за отхвърляне на президентското вето върху актуализацията на бюджета по време на водевилно заседание, засенчено от риалитито, което управляващите устроиха с докарването на 60 автобуса свои привърженици от провинцията да стоят около парламента, противопоставяйки се на протестиращите срещу правителство.

Цялата суматоха приключи до 14 ч. в петък, когато депутатите успяха спокойно да напуснат Народното събрание (НС), бранени от многохилядна полиция и посрещнати от свои симпатизанти на служебния вход, докато опонентите им, държани на безопасно разстояние от противоположната страна на сградата, ги освиркваха мощно и скандираха срещу тях. След това избраниците се върнаха към своето "ваканцуване", а контрапротестиращите – към автобусите.

Управляващите отхвърлиха всички доводи на президента срещу актуализирания бюджет и отхвърлиха ветото със 130 гласа (БСП и ДПС плюс 13 от "Атака") при 224 депутати в залата.

Интригата дали "Атака" отново ще подкрепи управляващите и ще осигури поне 121 гласа, колкото са нужни за преодоляването на президентско вето, изчезна още в началото на заседанието, когато депутатката от партията Магдалена Ташева остро нападна ГЕРБ и обяви, че ще гласуват "по съвест", каквото обещание даде и Сидеров преди дни. А както стана известно малко по-късно - "съвестта" им ги прати да гласуват заедно с БСП и ДПС. Самият Сидеров не присъства на заседанието, но преди ден шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) изрази увереност в подкрепата на "Атака", за да не се върнат ГЕРБ на власт.

Основното действащо лице обаче бе друг отсъстващ – президентът Росен Плевнелиев, нарочен от управляващите за централна мишена на атаките им, тъй като подкрепя антиправителствените протести.

Плевнелиев: Какво политическо има в мотиви за повече прозрачност и реформи

"Като президент се възползвах от своето конституционно правомощие да наложа вето върху актуализацията на бюджета. Изложих ясно своите мотиви, които, вярвам, са в интерес на нацията и защото съм уверен, че така работи правовата държава – всеки орган да се придържа към конституционните си правомощия". Това се казва в разпространено от прессекретариата на държавния глава негово становище по отхвърленото от парламента вето върху актуализацията на бюджета.

"Нито налагането на вето, нито неговото преодоляване са действия, които могат да навредят на демокрацията. Апокалиптичните сценарии, които се развиваха в публичното пространство през последните седмици, не се случиха. Да, мнозинството може да реши и да не се съобрази с ветото на президента. Така повелява Конституцията и това е правилно, защото отговорността е на тези, които подкрепят правителството", продължава президентът Росен Плевнелиев

Още

От ГЕРБ прозвуча нов нюанс в дебатите, изказан от депутата Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в предишния парламент - бившите управляващи ще подкрепят ветото, но нека на ново четене внимателно да се огледат възможностите за аргументирана актуализация. Досега ГЕРБ бе решително против каквато и да било актуализация.

Бившият премиер Бойко Борисов се обърна към присъстващия в залата министър-председател Пламен Орешарски с думите, че ако управляващите са били записали изрично, че новият заем ще влезе във фискалния резерв и няма да бъде питан, то ГЕРБ веднага са щели да подкрепят актуализацията.

"ГЕРБ изхвърли Дянков като парцал, Плевнелиев като последния мохикан брани бюджета му"

"Днешните дебати и гласуване са част от политически процес - битка за промяна или за запазване на статуквото в икономически, социален и политически план, наследено от ГЕРБ", заяви от трибуната лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Разрушена държавност и смазано гражданско общество заварихме преди три месеца. Парламентът беше гумен печат на чужда воля с 5% доверие," продължи той и попита къде е "госпожа И.Ф." (Искра Фидосова - бел. ред.) - организаторът, по думите му, на това "срамно отклонение".

След което обърна критиките си към президента. "Заварихме мълчалива президентска институция, президент, избран с тежки измами и манипулации, затова вероятно е послушен", каза Станишев и допълни, че държавният глава е бил "назначен да пази топлото кресло, докато дойде време за кандидатурата на вече бившия премиер".

Плевнелиев бе обвинен, че е премълчавал "всички безобразия, които съсипваха държавата, икономиката и гражданското общество".

"Три месеца кабинетът на Орешарски работи за промяна на всичко това, въпреки цялата енергия, която се хвърля, за да му се пречи", каза Станишев и предположи, че зад ветото стоят "интересите на фирмите на предишното управление, които смучат от държавата".

"Ветото е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването, на парламентаризма и на демократичната държавност", заяви още лидерът на БСП.

"От ГЕРБ се отрекоха от Дянков, изхвърлиха го като парцал. Последният мохикан - Плевнелиев, иска да се запази бюджетът на Дянков", продължи той.

"Не вярвам президентът да е наивник и да не знае за подкрепата на работодателите и синдикатите за бюджета. Само една работодателска организация е против и е показателно, че тя се държи повече като политическа такава", каза Станишев по адрес на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която обяви най-много резерви към актуализацията от останалите работодателски организации.

Станишев отново запита защо през 2010 г. приходите са били занижени с близо 2 млрд. лв. и защо тогава Плевнелиев като министър в кабинета на ГЕРБ е мълчал. Той повтори, че президентът губел ролята си на обединител на нацията, вживявал се в ролята на политически инженер и показвал, че изпълнява волята на ГЕРБ, от която бил назначен, че водел битка за запазване на статуквото и оцеляване на тези, които "четири години вършееха из държавата".

"Първанов се вайка всеки ден, като гледа какво е оставил в БСП"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна в същия дух, заявявайки от трибуната, че сега разбирал "защо г-н Станишев не е премиер и сложи Орешарски да му бере срама" и ставало ясно "как на времето е свикнал Царя и Доган да му дават указания".

"Не знам какъв е бил парламентът четири години, но работеше спокойно, идвахте на работа спокойно", продължи Борисов. "Сега няма един ден, в който да не преминаваш през полицейски кордони. Обградени сме като в Египет", каза той и призова да не се правят провокации "като в момента, защото всички ще съжаляваме".

За твърденията на Станишев, че ГЕРБ са назначили Плевнелиев за президент, Борисов иронизира: "Не съжалявам, че нашата партия го излъчи, но излъченият от вас предишен президент Първанов истински съжалява, че ви е посочил за председател на БСП. Горчиво съжалява".

Станишев е под чехъла на съпругата си Моника Йосифова, която управлява БСП

По-късно в кулоарите на НС Борисов продължи по адрес на Станишев: "Той толкова се е изнервил, не е лесно човек да е под чехъл". И поясни, че Станишев е "под чехъл на човека, който реално управлява БСП - Моника Йосифова. И всички го знаят. Категорично”.

А за думите си, че Първанов съжалявал, че е посочил Сергей Станишев за свой наследник на лидерския пост в БСП, Борисов отговори: "Той го казва. Вижте, че се вайка всеки ден, човекът, като гледа какво е оставил в БСП”.

"Ще обявите, че има нова тройна коалиция и ще налеете нова енергия на протестите"

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни от трибуната, че "ветото на президента е чисто политически акт, с който той преследва още по-ясни политически цели". Според него държавният глава иска да подчертае зависимостта на парламентарната подкрепа за Орешарски от гласовете на "Атака".

"Ако ветото бъде преодоляно, основната теза, която ще се разгръща, ще е за новата тройна коалиция. На тази база ще се налее нова енергия на протестите", заяви Местан. Според него другата цел на президента, който "очевидно ускорено губи ролята си на национален обединител", е "да играе ролята на морален цензор на българската политика".

"Щях да му повярвам, ако не беше сред истерично ръкопляскащите на лидера на "Атака" Волен Сидеров между 2009 и 2011 г. Не можете да отречете, защото, за щастие, има архивни кадри, които пазят картини от онова идилично отношение между ГЕРБ и "Атака" тогава", посочи Местан.

"Днес България наистина е разделена. Има протести срещу кабинета и подкрепящи кабинета. От името на парламентарната група на ДПС питам къде е медиаторът на тези различия, при кого тези различия ще се срещнат", продължи той.

Според Местан ветото не е върху актуализацията на бюджета, а върху програмата на кабинета "Орешарски".

Аналогиите с Египет били обида за българския етнически модел

Лидерът на ДПС настоя кабинетът да разгърне своята програма и в следващия бюджет, с която да се разграничи от управлението "Борисов", и призова ГЕРБ да спре с препратките към Египет, което, по думите му, е "обида за българския етнически модел".

По-рано Бойко Борисов каза: "Това, което виждам на улицата, мога да го сравня само с Египет".

"Полиция, протестиращи, видях по целия "Стамболийски" рейсовете, организирани от ДПС, докарани за протест пред президентството. ГЕРБ не знам какво е организирал, със сигурност – нищо. Но това, което правят в момента ДПС е много опасна игра. Учудвам се на г-н Местан, който е много умерен човек, че по този начин е решил да помага на БСП. Това правителство рано или късно ще падне и то с гръм и трясък", заяви Борисов, коментирайки десетките автобуси с привърженици на управляващите, докарани в София.

Той посочи още, че по "безпощаден начин, пак ще стане ясно на всички симпатизанти на "Атака", че „Атака” са в коалиция с БСП и ДПС.

"Управляващите ще актуализират бюджета и след една година всички ние ще теглим от това решение. Ако се приеме тази актуализация след една година ще се чудим как да затягаме колана", посочи Борисов.

"Не е нужно да се актуализира бюджетът. Приходните агенции събират повече пари от планираното. Вместо да се стегнат и да събират приходи, управляващите тръгват по лекия начин - да теглят кредити, които после ще връщат младите хора", каза още лидерът на ГЕРБ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

263 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #263
 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #262
 3. И.Иванов, Швеция
  #261


  АДВОКАТ ГУНЬО КИЛИПИРЧИКОВ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СИ МУТРИ НА ГЕРБ !  """ Анонимен 12:49 | 18.08.2013

  mihail-до 257 И.Иванов
  има преиграване с термините,
  с което се цели насаждане на
  усещане за нестабилност и
  провокиране на защитни реакции
  у хората. """

  СВЕРИ СИ ЧАСОВНИКА, ОГЛУПИТЕЛЮ - ХОРАТА, ПРОВОКИРАНИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТИ МУТРИ НА ГЕРБ ТРИ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ, ОТДАВНА, ПРЕДИ ПОЛОВИН ГОДИНА ИЗРИТАХА ОТ ВЛАСТ !

  """ на това се казва
  йезуитски твърдения и тълкувания.
  не може избирателно да

 4. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #260
 5. Анонимен
  #259

  mihail-до 257 И.Иванов има преиграване с термините, с което се цели насаждане на усещане за нестабилност и провокиране на защитни реакции у хората. на това се казва йезуитски твърдения и тълкувания. не може избирателно да се насажда вина на базата на изобретяване на глаголни метафори от "международното положение", "защо биете негрите" и "сестра ти е *****".

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #258
 7. И.Иванов, Швеция
  #257


  ТРИ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕСТАВРАЦИИ И СЕГАШНАТА НАГЛОСТ НА "МУТРОТАНДЕМА" БОРИСОВ-ПЛЕВНЕЛИЕВ НЕ СА "ХИПОТЕЗИ" !

  """ Анонимен 12:25 | 17.08.2013

  mihail-до 230 И.Иванов
  удобно, както и преди
  с Костов, така и сега
  с борисов и Плевнелиев
  се прави черна пропаганда
  с представяне на лични настроения
  и хипотези, като безпорни факти.
  къде са анализите за слугата на путин сидеров.
  къде са анализите за спокойния мафиот местан.
  или за поголовната политическа чистка на средния ешалон.
  плюене

 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #256
 9. Анонимен
  #255

  И какво лошо има в това, да кажеш какво мислиш: както лицето Президент така и лицата политици. Публиката е арбитър .Но като че ли, една част от публиката явно е повече от меркантилна .

 10. Анонимен
  #254

  EU да спре всякакви фондове на правителството на путинската мафия

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.