Вежди Рашидов за "българския Лувър", съдебната система и бюста на премиера

Вежди Рашидов за "българския Лувър", съдебната система и бюста на премиера
Кога ще бъде завършен музейният комплекс?

Сега правим първа копка, пък като завършиме жилетката, тогава да я облечеме. Надяваме се до края на тоя мандат да стане, пък ако не, живота продължава, който дойде след нас, нека да поема. Нека България да има своя музей.

Колко ще струва осъществяването на идеята?

Тази велика идея...разликата е там, че започва...когато ме попитаха: колко ще струва, аз отговорих: колкото 13-та заплата на едно съсловие. Примерно на съдебната система, от която споменът е само шума от казанчето. А в случая седят двете фигури на братята Евлоги и Христо Георгиеви, които няма кой да ги събори пожизнено, те са изградили вечния дом, нашите деца да се образоват и това ще бъде, че завинаги България ще има своя музей. Мен, ако питате, хората, които взеха това решение и проявиха разум, аз бих им сложил бюстовете или скулптурите пред музея.

Как се роди идеята за "българския Лувър"?

Идеята се роди, докато пиех едно кафе, тъй като водка вече не пия, много ме следите журналистите за водка. Пих едно турско кафе и ми хрумна идеята, но приятното е, че когато тази идея я споделих с ръководството и с Министерски съвет, не веднага, но след размисъл, получих разбиране. А това разбиране е за всички нас, аз няма да отнеса нищо със себе си. На всичкото отгоре като лош човек имам в националната галерия за 50 години само три работи от ранното ми детство, които не са и за показване. Тъй че, нищо за себе си няма да получа.

Кой ще извърши реконструкцията?

Всичко ще видите в сайта, конкурси ще направим, за да не ме осъдите в корупция. Прозрачни. Пък ще дойдете фирмите да си ги гледате, ще ви ги дам. Това е като Деня на любезността ще бъде, във Франция има един Ден на Любезността.

Разбира се, средствата ще бъдат от държавата, но аз ви казах, не са много средствата. Казах ви, че струва по-малко от 13-та заплата на съдебната система, но – завинаги! Нито държавата, нито ние заслужаваме това нещо да е в този вид. По-добре един прекрасен музей. Когато туристите идват до "Александър Невски" да минат през този музей, да видят цялото ни изкуство. Стига ние сме знаели за Пикасо и Дали, нека и те да видят и те за нас нещо. Ние имаме големи, големи творци. България има с какво да се гордее, но и ние не можем да ги видим, защото са в депа.

Музеят ще се прави на етапи, по малко ще го изпилим за две-три години. Не сме правили окончателна рекапитулация, предполагам че около 20-25 милиона ще излезе, тъй като няма да градим основи.

Какво се случва с идеите за останалите музеи от концепцията?

Работи се, текат конкурси. Отваряте сайта на министерството, никой толкова прозрачно никога не е отварял сайт. Ще ги погледнете, като имате конкретни въпроси, готов съм да ви отговоря на всичките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?