СДС призова да спрат "глупостите" с Ф1, "Лувъра” и спортната зала

СДС призова да спрат "глупостите" с Ф1, "Лувъра” и спортната зала

Лидерът на СДС Мартин Димитров разкритикува в неделя финансовия министър, че бездейства и не взема становище по проектите за прострояване на писта за Формула 1 край Доброславци, за "българския Лувър” и за спортната зала в София.

"Ролята на финансовия министър е да им каже да не ги вършат тия глупости", заяви Димитров пред БНР. Според него трите проекта са излишни в условията на криза и недостиг на публични финанси.

Проектът за трасе от Формула 1 се оценява на около 200 млн. долара, които се очаква да дойдат от арабския консорциум ЕАBG (Emirates Associate Business Group), в който участват 67 частни компании, а държавата само да даде терена като апортна вноска в бъдещо съвместно дружество.

В същото време неправителствени организации излязоха с предложение пистата да се построи на табаните на фалиралия металургически комбинат "Кремиковци".

Според Гражданска инициатива "Нов общ устройствен план", "Граждани за София", Екосдружение "Връбница-Надежда" и Група Граждански екологични организации така ще се привлекат и средства за рекултивиране и на близо 8 000 дка от комбината, върху които може да се изгради необходимия на София гробищен парк.

Върху 3 200 дка на Доброславското летище, пък от организациите предлагат да се изгради върху 2 000 дка нов Студентски град, върху 600 дка - национален спортен комплекс, а върху останалата част - национален киноцентър. 

Центърът за съвременно музейно изкуство, станал по-популярен като "българския Лувър” се изчислява на 25 млн. лв., а спортната зала, чийто строеж вече започна, струва 108 млн. лв.

По думите на Димитров това са и единствените забележки на неговата политическа сила към Симеон Дянков.

Той също така допълни, че идната седмица СДС ще представи официално плана си за въвеждане на фискален борд в България, който по думите му ще гарантира стабилността на финансите.

"Сега с говоренето за тези проекти у инвеститорите се създава усещането, че сме нестабилни. Германия, Великобритания въведоха подобни мерки и така намалиха лихвите", каза Димитров. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?