Представител на EABG: Имаме интерес към Ф1 в България и други проекти

Представител на EABG: Имаме интерес към Ф1 в България и други проекти

Представител на арабската компания EABG Ануар Бадуан пристигна в София в събота и потвърди пред журналисти интереса ѝ към проекта за изграждане на писта за Формула 1 в България, както и към инвестиции в земеделие и недвижими имоти. 

Той опроверга информацията на в. "Сега", че фирмата не смята да участва в подобен проект и също така заяви, че компанията е била рекетирана чрез и-мейл от човек, чиято съпричастност към проекта така и не стана ясна.

Бадуан показа съдържанието на електронното послание, което е: "Пратете 94 милиона долара, за да изгладим отношенията си". Мейлът е изпратен от Алекс Цаков, за когото Бадуан твърди, че не познава. 

Мейлът е само част от сценарий за саботаж на намеренията на компанията да инвестира в България, заяви БСП-депутатът Румен Пеутков, който е и председател на Организационния комитет за изграждане на трасето. По думите му до EABG е било изпратено и писмо "с гнусно съдържание", целящо да я откаже да инвестира в България.

Скандалът с пистата на Формула 1 в България избухна, след като в петък в. „Сега” публикува опровержение от страна на инвеститора от Абу Даби на изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта, че е държавна и че собственикът ѝ е шейх.

Тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков призна, че е станал гаф с представянето на инвеститора, но информацията била от придружаващите го лица, но по-късно стана ясно за посещението на неин представител, за да изчисти недоразумението.

По думите на Бадуан до два месеца представители на арабския консорциум от 67 частин компании отново ще дойдат в България, за да кажат окончателно за какво са готови да дадат парите си.

"Нашият председател не е член на кралското семейство, но е приятел на шейховете и е много уважаван бизнесмен", каза Бадуан. По думите му предстои да бъдат направени редица проучвания през следващите месеци. След като резултатите от тях са готови, ще ги обсъдим с вашето правителство, посочи Бадуан, цитиран от БТА.

Завихрилият се скандал обаче освен икономически аспект има и политически. Външният министър Николай Младенов изрази в събота опасенията си, че той може да се отрази на отношенията на страната ни с арабския свят. България в момента развива активна политика в Близкия Изток и се надявам тази ситуация около пистата за Формула 1 да не се отрази на взаимоотношенията ни с останалите арабски държави, заяви Младенов в събота.

Най-големият ръст в износа на страната ни през последните 6 месеца е към арабския свят, припомни Младенов и подчерта, че се надява ситуацията скоро да бъде изяснена.

Споделяне

Още по темата

Още от България