"Национална спортна база" увеличи капитала си със 108 млн. лева

След като държавата прехвърли бъдещата спортна зала на София в активите на "Национална спортна база" ЕАД, правителството реши да увеличи капитала на дружеството със 108 млн. лева, срещу които ще придобие акции. Това е цената на спортната база с ДДС.

НСБ ще стопанисва сградата, ще прибира приходите от дейности и ще плаща данъци за съоръжението.

Операцията няма да повлияе на държавния бюджет, тъй като средствата за строителство на залата са предвидени в сметката на Министерство на физическото възпитание и спорта. За тази година министерството разполага с по-малко от половината сума, а догодина ще получи и остатъка.

Договорът за строителството на спортната зала със "Главболгарстрой" беше за 130 млн. лева със ДДС, но след идването на власт на ГЕРБ, сумата бе намалена на 108 млн. лева с ДДС, след лична договорка между премиера Бойко Борисов и шефа на строителната компания Симеон Пешов.

Имотите на спортните дружества привлякоха фокуса на общественото внимание, след като стана ясно, че със законови поправки се дава шанс за наемането, замяната или продажбата им чрез пряко договаряне, т.е. без конкурс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?