Виена даде заден ход за разполагането на войници по границата с Италия

Виена даде заден ход за разполагането на войници по границата с Италия

Австрийските власти нямат никакви планове за непосредствено разполагане на военни сили по границата с Италия. Това заяви австрийският канцлер Кристиан Керн в опит да потуши скандала, възникнал в отношенията с Рим, заради плановете на Виена да вземе извънредни мерки за спиране на мигрантите, предаде ДПА.

"Към момента няма никакви признаци, че италианските власти не са в състояние да контролират ситуацията", каза Керн на пресконференция във Виена.

Вчера австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил ядоса Рим, като обяви, че "в съвсем краткосрочен план" австрийските власти най-вероятно ще започнат да охраняват южната си граница с помощта на армията.

Керн каза, че Доскоцил е имал предвид единствено план за действие в случай на извънредни ситуации с оглед на големия брой мигранти, пристигащи по южните брегове на Италия.

"Мога да ви уверя, че няма да позволим да се стига до напълно безконтролни пресичания на границата", заяви канцлерът, като имаше предвид случилото се във върховата точка на бежанската криза от 2015 г., когато през източната австрийска граница преминаваше поток от мигранти.

Ако възникне подобна извънредна ситуация, Австрия ще действа съгласувано с италианската страна и ЕС, каза Керн. Той заяви още, че е разговарял с италианския си колега Паоло Джентилони и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да разясни позицията на Виена.

Вчера в отговор на плановете на австрийските власти италианското министерство на външните работи извика техния посланик.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа