Вигенин готов с правилата за удостояване на посланици със "Стара планина"

Вече е готов анализът на критериите, по които ще се преценява кои посланици да бъдат удостоени с орден "Стара планина", заяви външният министър Кристиан Вигенин в сряда, но не съобщи какви ще са новите правила.

Темата бе повдигната, след като правителството не предложи френския посланик Филип Отие за удостояване с висшето държавно отличие в края на мандата му, каквато е практиката.

По-рано тази година германският посланик Матиас Хьопфенр и посланик Отие публично призоваха правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление.

Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиян Вигенин и "наказание" на Отие. От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

В сряда Вигенин съобщи, че този анализ вече е готов и съвсем скоро с него ще бъдат запознати посланиците в България.

В отговор на въпрос той заяви, че не разбира какви сигнали би могло да има от Франция във връзка с решението му да не предложи посланик Отие за орден "Стара планина", като посочи, че доказателство за непромененото отношение на Париж към България е предстоящата му среща с френския външен министър Лоран Фабиюс.

По-рано тази седмица Париж потвърди негативното си отношение към влизането на двете балкански страни в зоната за свободно пътуване, като оспори готовността на двете страни да опазят границите си.

В сряда пък френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен заяви за Радио Франс ентернасионал, че Румъния и България вероятно няма да бъдат приети в Шенген не заради проблема с ромската имиграция, а заради доклада по механизма за сътрудничество и проверка от декември, който "изглежда няма да бъде положителен".

Споделяне

Още по темата

Още от България