Вигенин отрича арестът на руския правозащитник Кобляков да е станал под натиск от Москва

Николай Кобляков бе арестуван в София. Сн. БГНЕС

Внушение е твърдението на задържания в България руски правозащитник Николай Кобляков, че арестът е станал именно тук, защото страната е по-податлива на руско влияние. Това заяви външният министър в оставка Кристиан Вигенин в неделя пред БНР.


При освобождаването му от ареста в петък вечер Кобляков, който е с руско и френско гражданство, коментира пред български журналисти, че руснаците знаят къде живее във Франция, но не са правили опит да го екстрадират оттам. Това се случва в България, защото тя не е толкова независима и случилото се е било тест именно за това, според Кобляков.
Русия поиска екстрадирането му заради имотни измами, но според правозащитни организации именно неговата дейност срещу режима на Путин е причината.

Кристиян Вигенин очаква да получи в понеделник подробен доклад по повод ареста на Николай Кобляков, който е и член на базираната в Париж асоциация "Русия свободи".

Според Вигенин българските служби са действали адекватно и съобразно процедурата, която може да поиска всяка страна членка на Интерпол и нямат вина, че не са разпознали правозащитника. Вигенин очаква ситуацията да се изясни в близко бъдеще, но подчерта: "Самият г-н Кобляков се опита да направи някои внушения, че, едва ли не, България е била страна, която е твърде близка до Русия и Русия е знаела, че тук може да стане този арест и т.н. Искам да кажа, че нищо подобно няма. България спазва процедурите, така че, от тази гледна точка, подобни внушения най-малкото са несериозни".


Пред БНР Кобляков каза, че условията в следствения арест са били по-добри, отколкото в общежитието му в Москва като студент. Отношението било добро, а обстановката "в реда на нещата", макар че имало хлебарки и влага. Кобляков изтъкна и доброто отношение на служителите, които му предложили да му купят нещо за ядене след първоначалния арест на летището, където храна не се предвиждала, позволили му и да се обади на адвоката, на жена си и на правозащитната организация, в която работи.


Кобляков предположи, че обвинението срещу него е изфабрикувано. Той е пуснат от съда срещу подписка за 40 дни, през което време трябва да подготви защитата си.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?