Вигенин отрича арестът на руския правозащитник Кобляков да е станал под натиск от Москва

Николай Кобляков бе арестуван в София. Сн. БГНЕС

Внушение е твърдението на задържания в България руски правозащитник Николай Кобляков, че арестът е станал именно тук, защото страната е по-податлива на руско влияние. Това заяви външният министър в оставка Кристиан Вигенин в неделя пред БНР.


При освобождаването му от ареста в петък вечер Кобляков, който е с руско и френско гражданство, коментира пред български журналисти, че руснаците знаят къде живее във Франция, но не са правили опит да го екстрадират оттам. Това се случва в България, защото тя не е толкова независима и случилото се е било тест именно за това, според Кобляков.
Русия поиска екстрадирането му заради имотни измами, но според правозащитни организации именно неговата дейност срещу режима на Путин е причината.

Кристиян Вигенин очаква да получи в понеделник подробен доклад по повод ареста на Николай Кобляков, който е и член на базираната в Париж асоциация "Русия свободи".

Според Вигенин българските служби са действали адекватно и съобразно процедурата, която може да поиска всяка страна членка на Интерпол и нямат вина, че не са разпознали правозащитника. Вигенин очаква ситуацията да се изясни в близко бъдеще, но подчерта: "Самият г-н Кобляков се опита да направи някои внушения, че, едва ли не, България е била страна, която е твърде близка до Русия и Русия е знаела, че тук може да стане този арест и т.н. Искам да кажа, че нищо подобно няма. България спазва процедурите, така че, от тази гледна точка, подобни внушения най-малкото са несериозни".


Пред БНР Кобляков каза, че условията в следствения арест са били по-добри, отколкото в общежитието му в Москва като студент. Отношението било добро, а обстановката "в реда на нещата", макар че имало хлебарки и влага. Кобляков изтъкна и доброто отношение на служителите, които му предложили да му купят нещо за ядене след първоначалния арест на летището, където храна не се предвиждала, позволили му и да се обади на адвоката, на жена си и на правозащитната организация, в която работи.


Кобляков предположи, че обвинението срещу него е изфабрикувано. Той е пуснат от съда срещу подписка за 40 дни, през което време трябва да подготви защитата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България