Викове "Оставка!" довели до скандал с депутат от "Атака" в Гърция

Павел Шопов, депутат от "Атака". Сн. БГНЕС

След скандалните изпълнения на група членове на "Атака” в Брюксел, депутат от националистическата партия отново се оказа замесен в скандал – този път в Гърция. На 26 октомври, петък, поклонническа група от 36 народни избраници от БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ тръгват за Света гора с два автобуса. По план българските депутати трябва да се отдадат на пост и молитви в сърцето на Атон. Вместо това делегацията на няколко пъти била освирквана от българи, отишли на екскурзия до светата обител, предаде бТВ.

"Още със самото пристигане на Атон миряни, които посещават Зографския манастир – българи, започнаха да викат "Оставка!”, разказа депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

Атакистът Павел Шопов се засегнал от скандиранията на българските туристи. "Имаше куриозна ситуация, с герой г-н Шопов. Един от монасите, който е в манастира, му зададе въпроса "Кой в момента е премиер на държавата?" И той отговори: "Бойко Борисов!", допълни народният представител от ГЕРБ. След поредния случай на подвиквания "Оставка!” нервите на Шопов не издържали.


Действието се развива на ферибота в посока Уранополис. Депутатът побеснял, след като и Светлозар Стоянов изразил гражданската си позиция. Теологът заснема целия разговор с камерата си.


"Не само аз, а и народът ще им търси отговорност, независимо къде са отишли. Когато не са поискали прошка от народа, да ходят по тези свети места. Един вид - с присъствието си да ги оскверняват и да се правим после на велики и на националисти”, коментира авторът на клипа Светлозар Стоянов пред бТВ.


"Тогава, крещейки "Оставка, оставка!", което е ежедневие в България, аз не виждах нищо странно в поведението на това момче. И мислех, че това е нещо напълно нормално - един български гражданин да си изрази мнението. И аз не чух да има обиди. Аз по никакъв начин не чух г-н Шопов да е обиден”, подчерта депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

Депутатите от БСП Христо Монов и Иван Иванов също вземат участие в конфликта. "Колеги от Българска социалистическа партия дръпнаха момчето настрани и казаха да даде материала. Той каза, че няма да го даде. Чух г-н Шопов да казва: "Сега ще те чака полиция да не избягаш?!" Това му бяха думите”, спомня си депутатът от ГЕРБ.

В скандалът между теолога и Павел Шопов се намесва и българският консул в Гърция. "Дойде един и каза "Аз съм консул”. И вика: "Сега ще дойде полицията, взе да звъни по телефоните”, разказва теологът Стоянов.

С пристигането си на сушата в Уранополис, Светлозар е посрещнат от гръцки полицаи. "Като стигнахме на брега, полицията направиха такъв кордон, че да слязат всички и хванаха мене”, обясни Светлозар, според когото на брега са го чакали около осем униформени.

"Аз в началото очаквах, че това, което каза г-н Шопов, е плод на някаква емоция, не очаквах, че са извикани полицаи, за да арестуват български гражданин, който вика "Оставка!” на територията на друга държава”, призна депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

В полицейското управление в Уранополис Светлозар е заплашен с 5 години затвор, ако не изтрие направения запис на кораба. По думите му, заплахата е дошла от Павел Шопов. "А отделно се е разбрал с тамошните - или да изтъркам материала, който съм записал с тях, или 5 години ще лежа по затворите. Викам, не, нека ги излежа, той си е мой материал”, продължи теологът.


Според Светлозар българският консул бил пристрастен към депутата от "Атака”. "Докато те бяха като обвинители, той беше там, аз когато останах с полицаите него вече го нямаше, докато е бил с г-н Павел Шопов и компания. Мисля, че не трябваше да заема страна и да остане до край с разговора ми с полицията, което не стана, добре, че беше моят приятел да ми превежда с полицаите”, смята Светлозар Стоянов.

"Всеки ден се иска оставка, трябва ли да се арестуват хора, защото се иска оставка. Ако това се случи трябва да приберем половината държава”, посочи депутатът от ГЕРБ.

Засега нито Павел Шопов, нито Министерството на външните работи са излезли с позиция по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?