Вкарват още български фирми в концесионера на магистрала “Тракия”

Вкарват още български фирми в концесионера на магистрала “Тракия”

Още български фирми влизат в дружеството концесионер на автомагистрала “Тракия”, съобщиха в сряда за Mediapool отлично информирани източници. Експерти коментират, че португалските фирми са се споразумели взаимно за компромисите, които ще направят в концесионния договор и се очаква в най-скоро време новият договор за “Тракия” да влезе в сила.

Запознати твърдят, че “Главболгарстрой” и “Мостстрой” ще бъдат вкарани като “стратегически партньори” на българските държавни фирми “Техноекспортстрой” и “Автомагистрали”. Ще бъде променено и процентното съотношение между участниците в консорциума “Магистрала “Тракия” и то вече ще е 50 на 50 между българските и португалските фирми. В момента португалците държат контролния пакет от 51 на сто от акциите на дружеството.

Според източниците, португалските фирми са отстъпили за държавната гаранция. Двете страни са били единодушни, че трябва да се увеличи цената за строителството на километър.

Очаква се правителството да обяви решението в най-скоро време, коментираха специалисти. Според тях, промяната в капитала на “Автомагистрали”, която ще бъде обсъдена от кабинета на редовното заседание в четвъртък, е свързана с предстоящите промени на концесионния договор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес