Корекцията на договора за ”Тракия” е най-добрият вариант

Корекцията на договора за ”Тракия” е най-добрият вариант

Най-добрият вариант за дострояване на магистрала “Тракия” е да бъде коригиран досегашнияj договор с дружеството концесионер “Магистрала Тракия”, съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, цитиран от БНР.

По неговите думи, ако кабинетът избере този вариант, търговете за строителството на поне три от лотовете по магистралната отсечка  ще се обявят още през март. Според министъра на регионалното развитие, Министерски съвет ще се произнесе до 10 дни за бъдещето на концесията.

Правителството иска от концесионера да поеме всички гаранции, с които в момента е натоварена държавата, коментира Асен Гагаузов. В тези искания на кабинета се включва и отпадане на ангажимента да компенсиране на концесионера при регистриран по-нисък трафик от прогнозния, записан в договора.

Според министъра на регионалното развитие, правителството няма да позволи да се повиши цената за доизграждане на магистралната отсечка.

В средата на миналата седмица Mediapool информира, че се готви вариант за вкарване на българските фирми “Главболгарстрой” и “Мостстрой” като “стратегически партньори” на държавни фирми “Техноекспортстрой” (24%) и “Автомагистрали”(25%). Държавните компании притежават 49 на сто от капитала на дружеството концесионер “Магистрала Тракия”, а мажоритарния пакет от 51 на сто от акциите е разпределен между трите португалски фирми "МСФ - Мониз де Майа Серра и фортунато емпрейтейрош" (21%), "Лена енгенхариа и конструкшош"(15%) и "СОМАГ Консешос и сервисуш" (15%).

По информация на Mediaapool се готви и промяна в процентното съотношение между българските и португалските акционери и то ще е 50 на 50. Според неофициалната информация, българските фирми са поискали да се увеличи и цената за строителство на километър магистрала.

Ден след публикацията на Мediapool, министърът на регионалното развитие и благоустройството обяви, че не е информиран за промени в преговорите с португалската страна и отстъпките, които те са направили, но нямало нищо лошо, ако в същото време фирмите са се разбрали. Гагаузов поиска те да го уведомят.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?