Властите в Швеция признаха, че е трябвало да вземат по-строги мерки срещу коронавируса

Властите в Швеция признаха, че е трябвало да вземат по-строги мерки срещу коронавируса

Швеция е трябвало да направи повече за борба с коронавируса и за предотвратяване на много по-високия процент смъртни случаи в сравнение със съседните държави. Това каза днес главният епидемиолог от Службата за обществено здраве Андерш Тегнел, цитиран от Ройтерс.

Почти 4500 шведи са починали от заразата, което е по-висок показател на смъртност в сравнение с Дания, Норвегия и Финландия. На този фон нарастват критиките срещу решението на правителството да не наложи толкова строги карантинни мерки, колкото в други европейски страни.

Тегнел заяви, че от днешна гледна точка може да каже, че Швеция е трябвало да предприеме по-активни мерки. "Ако отново се сблъскаме със същата болест, разполагайки с информацията, която имаме за нея днес, смятам, че щяхме да предприемем нещо средно между това, което направи Швеция, и направеното от останалия свят", каза главният епидемиолог пред шведското радио и добави: "Категорично смятам, че можехме да се справим по-добре със ситуацията".

"Разбира се, че има потенциал за по-добра реакция от това, което направихме в Швеция. Ще бъде добре да се прецени, кое точно трябва да бъде затваряно, за да се ограничи разпространението на болестта", добави Тегнел, цитиран от ДПА.

В сравнение с други страни Швеция въведе най-леките карантинни мерки за борба с коронавируса. Докато по-голяма част от европейските страни, включително Норвегия, Дания и Финландия затвориха училищата, магазините и бизнесите, спирайки повечето обществени дейности, Швеция разчиташе повече на доброволни мерки, социална дистанция и призиви за спазване на хигиена за ограничаване на епидемията. Страната затвори старческите домове за посетители в края на март, но близо половината от смъртните случаи се именно на възрастни хора, живеещи в подобни домове.

Службата за обществено здраве на Швеция съобщи вчера, че е отчела общо 4468 починали и близо 38 500 заразени от началото на епидемията, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус