Властта мълчи за двуетажна сграда до морския сарай на Доган

кадърът е от сайта "Биволъ"

Двуетажна сграда на самия плаж, построена върху земя, която е публична държавна собственост, е изникнала до "сараите на Доган" в бургаския парк "Росенец", съобщава сайтът "Биволъ". Държавните органи мълчат по въпроса и не отговарят кой е проявил самоуправство, допълва медията.

Областната управа в Бургас изцяло е игнорирала многобройните запитвания за коментар и предоставяне на строителните разрешителни за тези обекти. Министерството на регионалното развитие обявява, че не знае за сградата и за построеното до нея брегоукрепително съоръжение, пише "Биволъ". Информацията от министерството е, че не са издавани строителни разрешителни за сгради върху въпросния парцел.

Обектите обаче могат да бъдат видени дори през приложението Google Earth. Къщата е построена точно до плаж "Росенец – север". Морският сарай в "Росенец" е собственост на компанията "Хермес Солар", която се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Луксозното имение се ползва от активисти на ДПС.

Крайбрежната територия, на която се издига сараят, е продадена от държавата по времето на правителството на Иван Костов. Имотът е част от сделката за приватизацията на "Нефтохим Бургас" купен от руската компания "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн.долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, който днес е член на ръководството на ДПС.

Впоследствие пенсионните фондове на "Лукойл" продават близо 320 декара на руската фирма "Стрейтлайн", зад която стои кипърската офшорка "Трокси Трейдинг" (Troxy Trading). Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – "Еф Си Ем Груп Холдинг" (FCM Group Holdimg).

Към момента на продажбата зад "Стрейтлайн" стои адвокат Александър Величков, който е шеф на правната дирекция на "Лукойл България" и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество "Лукойл Гарант-България" АД и Доброволен пенсионен фонд "Лукойл Гарант-България", които продават земите. В същото време Величков представлява "Трокси Трейдинг", която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица.

Накрая теренът се озовава в ръцете на "Хермес Солар", която пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като "лоши кредити" без достатъчни обезпечения, пише "Биволъ".

И двата кредита на "Хермес Солар"са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%. С тези пари две години по-късно сараят е довършен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?