Властта обеща да разчисти пътищата за Коледа, но се очаква заледяването им

Близо 500 училища са затворени заради снега, БДЖ свърши билетите за Русе, Варна и Бургас

Обстановката в страната постепенно се нормализира, като продължава разчистването на пътищата в Източна България. Вече са отворени за движение пътищата Шумен – Варна и Шумен – София. Всички пътища ще бъдат обработени в критичните области Шумен, Разград и Добрич и хората ще могат да се приберат за празниците у дома, обеща министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Бедственото положение на територията на Шуменска област вече е отменено.

Влаковете също се движат със закъснение, седем пътнически влака бяха отменени. Изкупени са билетите за по-дългите маршрути от София до Русе, Варна и Бургас за Коледа, казаха от БДЖ.

Заради усложнената зимна обстановка, близо 500 училища останаха затворени в петък.

Все още спасителните екипи осигуряват евакуирането и превозването на закъсали граждани, както и изваждането на останали в преспите автомобили. Въпреки усложнената зимна обстановка, няма бедстващи хора на територията на страната, увериха от МВР.

Новата заплаха – заледяването

Времето се успокоява и снеговалежите намаляват, но притеснителното е, че температурите ще паднат значително, което е предпоставка за заледяване на пътищата, предупреди министър Павлова.

В област Варна се очаква термометрите да достигнат до минус 20 градуса. Затова в момента усилията на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) са насочени към обработването на пътищата с химикали, за да не се получават сериозни заледявания, посочи министър Павлова.

Всички основни проходи са обработени, разчистен е и Дунав мост, за да преминат всички ТИР-ове. Поради очаквания повишен трафик през празничните дни и за по-висока безопасност на гражданите, от днес се ограничава движението по републиканската пътна мрежа на тежкотоварни превозни средства над 10 тона.

Ограничението ще е в сила на 21 декември 2012 г. - от 16 часа до 22 часа; 22 декември 2012 г. - от 8 часа до 12 часа; 26 декември 2012 г. - от 12 часа до 22 часа; 28 декември 2012 г. – от 16 часа до 22 часа; 1 януари 2013 г. – от 12 часа до 22 часа.

Забраните няма да се отнасят за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни стоки и живи животни.

АПИ препоръчва на шофьорите на камиони и на леки автомобили да тръгват на път само със зимни гуми, вериги, зарeдени резервоари и батерии на телефоните, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Всички граждани могат да получават информация за пътната обстановка по всяко време от денонощието на горещия телефон в агенция “Пътна инфраструктура” - 0700 130 20, както и от интернет страницата – www.api.government.bg.

БДЖ пуска 175 допълнителни влака за празниците

Движението на влаковете в Североизточна и Източна България продължава да бъде затруднено. Някои от влаковете по тези направления се движат със закъснения, съобщиха от БДЖ.

Поради обилни снегонавявания, както и поради необходимост от по-дълго изчакване на локомотиви и вагони от други композиции бяха отменени 7 пътнически влака с маршрути Добрич – Кардам, Кардам – Варна, Горна Оряховица – Стара Загора, Русе – Горна Оряховица и Бургас – Карнобат.

За празниците БДЖ пуска 175 допълнителни влака с около 14 700 места за периода от 21 декември до 2-и януари 2013 г. Билетите за тях бяха пуснати предварително още на 12 декември. По дългите направления от София до Русе, Варна и Бургас те са изкупени почти изцяло за коледните празници, казаха от БДЖ.

С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 46 бързи влака със задължителна резервация и 129 бързи влака.

Отменено е бедственото положение в Шуменска област

Бедственото положение в област Шумен вече е отменено, съобщиха от пресцентъра на МВР. Все още остава бедствено положението в разградските общини Исперих и Самуил, общините Суворово, Долни чифлик, Бяла, Дългопол, Аксаково, Ветрен и Аврен от област Варна и община Руен в Бургаска област.

Пътищата от Разград за Русе, Търговище, Попово, Кубрат и Исперих и от Кубрат за Русе и за Зaвет вече са отворени за движение за леки автомобили с вериги. Продължава почистването на останалите пътища в региона. Роторен снегорин от Русе е изпратен по най-проблемния участък от главния път за Шумен при отклонението за Лoзница, където е имало и закъсал микробус с петима пътници.

Няма данни за бедстващи хора по пътищата на областта. Снеговалежът е спрял, а вятърът е утихнал и не се образуват нови навявания, но на места все още има преспи над два метра.

По информация от агенция "Пътна инфраструктура" автомагистрала "Тракия" продължава да е затворена в отсечката от Бургас до Карнобат. Магистрала "Хемус" вече е отворена в отсечката Девня - Варна. В областите Габрово, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе и Бургас е затворена цялата пътна мрежа за моторни превозни средства с тегло над 3.5 тона.

През изминалото денонощие екипи на ”Гражданска защита” са помогнали на над 138 закъсали автомобила в снега и са евакуирани 521 души.

Близо 500 затворени училища

Заради тежката зимна обстановка в 487 училища в страната няма занятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. Най-много са затворените училища в област Варна – 129. В останалите области от Източна България не се учи в 50 училища в Бургас, Добрич - 83 училища, Разград - 48 училища, Русе – 8 училища, Силистра – 48, Сливен – 28, Търговище – 21, Шумен – 71 училища и едно училище в Ямбол.

Петъчният ден беше обявен за неучебен и за университета "Епископ Константин Преславски” в Шумен.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?