Вноската във фонд ″Общо заболяване и майчинство″ може да се вдигне с 1%

Осигурителната вноска във фонда за общо заболяване и майчинство може да се увеличи с 1%, ако продължи нарастването на издаваните краткосрочни болнични, което се наблюдава от началото на годината. това предупреди министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по БНР в неделя.

"Ако тази тенденция се запази до края на годината, ние трябва да увеличим осигурителната вноска във фонда с 1 процент. От това няма да спечели нито работодателят, нито работникът. Именно от тази гледна точка ние искаме да спре източването на средства от НОИ и да се предприемат съответните мерки. НОИ ще плаща след третия ден. А първите три дни работодателите и синдикатите да намерят съответния механизъм как да разпределят това", каза министър Младенов.

В момента вноската във фонда, от който се плащат краткосрочните болнични, е 3.5% от осигурителния доход на служителя, които се поделят между него и работодателя в съотношение 40:60.

Все още партньорите от тристранния съвет не са се разбрали помежду си как да стане изплащането на болничните отпуски, така че да се намали практиката на издаване на фалшиви болнични. Предложението е НОИ да започне да плаща обезщетение от четвъртия ден на болничния лист, а първите три дни да бъдат поделени между работника и работодателя.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?