Водният режим за перничани може да падне от 15 март

Водният режим за перничани може да падне от 15 март

Перничани още от неделя може да се простят с въведения през ноември воден режим заради критично ниското ниво на яз. "Студена", след като екоминистерството разреши на местното ВиК да прибави към сега позволените му за ползване през март 804 хил. куб. м от водоема други 400 хил. куб. м от яз. "Белмекен" през яз "Нови Искър" и мрежата на София по новия водопровод за града.

Така водоснабдителното дружество ще разполага с 1.2 млн. куб.м вода, което дари е над потребените от Перник 1.044 млн. куб. м миналия март. Важно условие за това обаче е да бъде завършен до средата на март строеният с пари от държавния бюджет водопровод между София и Перник. По предварителни данни той трябваше да е готов още в началото на март, но все още правителството не е се похвалило да е готов за експлоатация.

От съобщението на Министерството на околната среда и водите става ясно, че ВиК Перник трябва да подаде искане за разрешително за ползване на вода от яз. "Белмекен", което дружеството все още не е сторило.

Вместо това то поискало да ползва въпросните 1.2 млн. куб. м през март от яз. "Студена", но не се обосновало, въпреки искането и напомнянето за това от страна на ведомството.

Според данните на МОСВ в края на февруари в аз. "Студена" е имало 4.134 млн. куб. м вода с полезен обем от 1.734 млн. куб. м. Отделно в последните дни имаше обилни дъждове.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?