Военните стрелят срещу привърженици на Морси

Африканският съюз изключи Египет, САЩ искат да няма необосновани арести

Военните стрелят срещу привърженици на Морси

Военните откриха в петък огън срещу поддръжници на сваления от власт египетски президент ислямист Мохамед Морси само часове, след като призоваха към единство и помирение и обявиха, че ще гарантират правата на привържениците му да протестират мирно.

 

Ислямистите смятат, че президентът е жертва на военен преврат и в петък след молитва излязоха на демонстрации в негова подкрепа.

 

Египетската армия стреля срещу поддръжници на Морси, които се бяха събрали пред сградата на президентската охрана, където се смята, че е задържан отстраненият държавен глава, съобщи ББС.

 

Първоначално стрелбата е била във въздуха, но после оръжието е било насочено срещу хората. Човек на около 30 години е паднал на земята, облян в кръв.

 

По-рано Франс прес съобщи, че трима демонстранти са убити край сградата на Републиканската гвардия при престрелка с войниците.

 

В петък вечерта, традиционното време за демонстрации, се очаква хиляди привърженици на Морси да излязат по улиците в подкрепа на ислямисткото правителство.

 

Новата власт в Египет продължи арестите на активисти на движението "Мюсюлмански братя", което от своя страна заяви, че няма да си сътрудничи с новото управление.

 

Продължават опасенията, че напрежението между противниците и поддръжниците на Морси може да ескалира в още по-сериозно насилие, което да хвърли Египет в гражданска война.

 

Коалицията на либералите в Египет отправи "спешен призив" към поддръжниците си да излязат по улиците в отговор на демонстрациите на ислямистите.

 

Фронтът за национално спасение (ФНС), който подкрепи отстраняването на Морси от армията и плана ѝ да се произведат нови избори, заяви, че хората трябва да защитят "Революцията от 30 юни" - визирайки масовите демонстрации в неделя, подтикнали действията на армията.

 

Говорителят на ФНС Халед Дауд каза за Ройтерс, че намеренията на "Мюсюлманските братя" на Морси и техните ислямистки съюзници да протестират са равнозначни на "контрареволюция".

 

При демонстрациите, които доведоха до свалянето на Морси, загинаха близо 50 души, а стотици бяха ранени.

 

Сваленият президент Морси и много от лидерите на "Мюсюлмански братя" са арестувани, но армията обяви, че "извънредните мерки и произволът срещу което и да е политическо движение" трябва да се избягват.

 

Временният държавен глава - председателят на Конституционния съд Адли Мансур - обеща да подготви "свободни и прозрачни президентски и парламентарни избори в съответствие с истинската воля на народа", а въоръжените сили призоваваха към отхвърляне на отмъщението, за да се постигне национално помирение.

 

Африканският съюз изключи Египет, САЩ искат да няма необосновани арести

 

Международната общност следи отблизо събитията, но се въздържа да определи смяната на властта като военен преврат, което би довело до санкции за Египет.

 

Африканският съюз обаче временно изключи Египет, като тази мярка е обичайната реакция при нарушаване на конституционното управление в страна членка.

 

САЩ изрично са поискали от египетските власти да не извършват необосновани арести по отношение на сваления президент ислямист Мохамед Морси и негови привърженици, заяви представител на американското правителство, цитиран от Франс прес.

 

Членове на екипа за националната сигурност на президента Обама също така са подчертали важността на "бързо и отговорно връщане" към демократично избрано цивилно управление при разговори с египетски официални представители и съюзници на Вашингтон в региона, добави пожелалият анонимност източник.

 

Президентът Обама отново е обсъдил със съветниците си положението в Египет, ден след свалянето на Мохамед Морси от армията, отбеляза правителственият представител на САЩ.

 

Американските представители са подчертали, че е важно да се задейства "прозрачен политически процес, който включва всички партии и групи, да се избягват необосновани арести на президента Морси и привържениците му" и че всички групи и партии имат отговорността да се избегнат прояви на насилие.

 

Президентът обяви преди ден, че ще поиска съответните агенции и министерства да проучат законовите последици от новата ситуация във връзка с помощта от 1.5 милиарда долара, която Вашингтон отпуска всяка година на Египет. Тази помощ съгласно американските закони не може да се предоставя на страна, в която е извършен държавен преврат.

 

Египетският външен министър Мохамед Камел Амр от своя страна заяви, че е уверил в телефонен разговор държавния секретар на САЩ Джон Кери, че свалянето на президента на Египет Мохамед Морси не е военен преврат.

 

"Американската страна е стратегически партньор на Египет и благосъстоянието на Египет е важно за тях. Надявам се, че американците възприемат правилно ситуацията и разбират, че това в никакъв случай не е военен преврат. Това всъщност бе волята на мнозинството от народа", заяви Амр. Той е дипломат от кариерата, който във вторник връчи оставката си на Морси, но остава начело на външното министерство до назначаване на ново преходно правителство от технократи.

 

Волята на народа или военен преврат

 

Американското издание "Вашингтон" обаче коментира, че египтяните може и да твърдят, че са извършили нещо неповторимо - захранен с енергията на народа и подкрепян от народа военен преврат, но светът е свидетел и на много други подобни пучове.

 

В миналото от Буенос Айрес до Банкок тълпите призоваваха генералите да изгонят демократично избраните правителства и ги приветстваха, когато го направиха. Резултатът беше насилие, ако не и гражданска война, огромни нарушения на човешките права и проточили се с десетилетия политически конфликти, посочва в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

 

А понякога свалените от власт се завръщаха, допълва изданието.

 

Вестникът предупреждава, че следващите египетски лидери ще се сблъскат с множество предизвикателства- висока безработица, огромен дълг, ниска дневна надница, изчерпани резерви в чужда валута, покачващи се цени и недостиг на най-различни стоки.

 

Случилото се в Египет със свалянето от власт на Морси и вълната от арести на лидери на Мюсюлмански братя потвърждава едно - в страната се задълбочи отколешното разделение между Мюсюлмански братя и силите за сигурност, възникнало още от времето на Хосни Мубарак, пише от своя страна в. "Ню Йорк таймс".

 

Британският в. "Гардиън" публикува анализ по темата на Амира Ноуайра, според който не става дума за преврат, а за изпълнение на волята на народа, след като един режим е държал хората за свои заложници.

 

Британският вестник отбелязва и опитите на лидери от целия свят да заобиколят думата "преврат", когато коментират случващото се в Египет. Американският президент Барак Обама например избягна рисковата дума, защото ако беше заговорил за преврат, то САЩ трябваше да прекратят помощта си за стратегически важния си съюзник в Близкия изток.

 

А САЩ сега се надяват да използват именно тази годишна помощ от 1.3 милиарда долара като морков, чрез който да подтикнат армията да върне бързо гражданското управление в Египет, коментира "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят