Египет е още без премиер, САЩ упражняват натиск за прекратяване на насилието

Кандидатурата на Мохамед ел Барадеи среща съпротивата на ултраконсервативна салафитска партия

Египет е още без премиер, САЩ упражняват натиск за прекратяване на насилието

Нов премиер на Египет още не е назначен, съобщи държавната телевизия, опровергавайки съобщенията, че назначаването на либералния лидер Мохамед ел Барадеи на поста е сигурно.

Говорителят на временния президент Адли Мансур, Ахмед ел Мусиламани заяви, че консултациите продължават, предаде Асошиейтед прес. Говорителят подчерта, че има няколко варианта за временен премиер и призна, че има опозиция срещу номинацията на Ел Барадеи.

Той добави, че няма определена дата за назначаването на временен премиер и президентството трябва да се съобрази със съпротивата срещу кандидатурата на Нобеловия лауреат за мир и бивш шеф на Агенцията за атомна енергия на ООН.

Ултраконсервативната салафитска партия Ел Нур, втората по големина ислямистка партия в страната, заплаши да се оттегли от политическия преходен процес, ако Ел Барадеи бъде назначен, предаде Ройтерс.

Ел Барадеи: "Мюсюлманските братя" трябва да участват в процеса на помирение в Египет

Организацията "Мюсюлмански братя" трябва да стане част от процеса на помирение в Египет, заяви в неделя Мохамед ел Барадеи в интервю за германското сп. "Шпигел". Той добави, че "Мюсюлманските братя" са част от египетското общество, и изрази надежда, че те ще вземат участие в бъдещи преговори.

Барадей предупреди срещу предприемане на "лов на вещици" и преследване на каквито и да е групи и техни представители без доказателства. "Никой не трябва да бъде даван на съд без убедителни основания. Това е условие за национално помирение", заяви Ел Барадеи и призова за достойно отношение към сваления президент на Египет Мохамед Морси.

Според него армията правилно се е намесила в ситуацията в Египет. "Това не беше държавен преврат. Над 20 милиона души излязоха на улицата, тъй като не можеше повече да продължава така", каза Ел Барадеи.

По негово мнение Морси е злоупотребил със своя пост, за да помогне на представители на "Мюсюлманските братя" да заемат ключови места в управлението.

САЩ в неутрална спрямо партиите позиция против насилието

Президентът на САЩ Барак Обама осъди насилието в Египет и заяви, че САЩ не подкрепят нито една конкретна политическа партия или групировка в страната, предаде Ройтерс. Обама, който прекарва уикенда в резиденцията в Кемп Дейвид, свика съвещание чрез конферентна телефонна връзка с екипа си за национална сигурност за ситуацията в Египет.

"Президентът осъди настоящото насилие в Египет и изрази безпокойство от продължаващата политическа поляризация. Той потвърди, че САЩ не са съюзени и не подкрепят нито една конкретна политическа партия или групировка", заяви в декларация Белият дом.

Белият дом не коментира номинирането на Ел Барадеи  за временен премиер. "САЩ категорично отхвърлят лъжливите твърдения, разпространявани от някои среди в Египет, че САЩ работят с конкретни политически партии или движения, за да диктуват как да протича преходът в Египет", се казва в декларацията на Белия дом.

Вашингтон призова египетските военни към бързо връщане към устойчива демокрация, а всички египетски лидери да се съберат в общ всеобхватен процес, който да позволи участието на всички групировки и политически партии.

"Призоваваме всички египетски лидери да осъдят употребата на сила и да предотвратят по-нататъшното насилие сред своите привърженици, както и призоваваме всички демонстриращи да го правят мирно. В момент, когато Египет е отправил поглед към бъдещето, призоваваме всички страни да преодолеят разногласията си, да се откажат от взаимните отмъщения и да се обединят за възстановяването на стабилността и египетската демокрация", продължава текстът.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл е провел три телефонни разговора с командващия египетските въоръжени сили през последните два дни, подчертавайки необходимостта от мирен граждански преход в Египет, съобщи говорител на Пентагона.

Министърът е изтъкнал и значението на сигурността за египетския народ, съседите на Египет и региона, заяви говорителят Джордж Литъл, без да уточнява реакцията на египетския генерал Абдел Фатах ас Сиси, предаде Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери поддържа ежечасен контакт с американския посланик в Египет Ан Патерсън и през послединте два дни е разговорял с официални лица от региона, заяви Държавинят департамент. В отделно изявление Кери подчерта, че САЩ са дълбоко обезпокоени от насилието в Египет.

"Твърдо осъждаме всяко подстрекателство към насилие или опити да се разделят и провокират, вместо да се обединяват всички египтяни. САЩ категорично осъждат насилието от страна на всички фракции и призовават към спокойствие. САЩ искат преходът в Египет да успее за благото на целия египетски народ. Египтяните сами трябва да се сплотят и да вземат трудните решения, необходими, за да се случи това", заяви Кери.

Същевременно египетските сили за сигурност съобщиха, че предполагаеми ислямски екстремисти са взривили газопровод за Йордания южно от град Ел Ариш на Синайския полуостров. Атаките през изимналата нощ в две точки на газопровода предизвикали пожари, които скоро били потушени, но износът  на газ е прекъснат. Това е първата атака срещу тръбопорводите на египетски природен газ в Синай от повече от година. През януари предполагаеми ислямисти атакуваха полицейски патрул по синайския газопровод, като раниха седем полицаи. Тръбата беше атакувана повече от десетина пъти през предишните две години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?