Военнослужещи влизат на помощ в болници

Военнослужещи влизат на помощ в болници

Военнослужещи от различни военни формирования в страната ще се включат в помощ на многопрофилните болници от състава на Военномедицинска акдемия (ВМА), съобщиха във вторник от лечебното заведение.

Първата група от Мусачево, Горна Малина и Служба "Военна полиция" вече е на терен в столичната Военна болница и помагат на експертите от Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, ръководен от полк. доц. Андрей Галев.

На униформените са възложени задължения, свързани с дезинфекция и термометриране, както и помощни дейности в Лабораторията по "Вирусология" на ВМА. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски им е благодарил лично за оказаната подкрепа в тези времена на тежки изпитания, съобщиха от болницата.

Екипите ще се сменят на ротационен принцип на всеки две седмици и ще бъдат разпределени във всички военни болници в страната. Част от тях са преминали и курсове за "Бойни санитари" във ВМА. Ежегодно десетки военнослужещи от различни военни формирования получават начална военномедицинска подготовка, която им дава възможност след това – при нужда, да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали. 

Споделяне

Още от Коронавирус