Връчиха медийните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

Иво Божков, Мария Чернева, Полина Паунова, Панайот Ангарев са носители на тазгодишните награди "Валя Крушкина: Журналистика за хората". Голямата награда спечели Росен Цветков от БНТ. Сн. БГНЕС

Наградите "Валя Крушкина - журналистика за хората", учредени в памет на журналистката Валентина Крушкина, бяха връчени на специална церемония в четвъртък вечер в сградата на Българското национално радио. 

Росен Цветков от БНТ взе голямата награда за журналистика за разследването си за платените агитки пред партийните централи на избори 2013.

"Приемам тази награда като спомен за Валя", каза развълнувано Росен Цветков. Той разказа, че първото си разследване е направил с помощта на журналистката и ще го помни цял живот, защото от нея се е учил на журналистика и на това да показва истината.

Наградата - статуетка във формата на круша - беше връчена от миналогодишните носители Асен Генов и Константин Павлов - Комитата, които добавиха към нея стикер с надпис "#оставка".

Мария Чернева от БНТ получи приза за втора поредна година в категорията електронни медии, а в категорията печатни медии наградата отиде при Панайот Ангарев от в.  „Сега“ за статията му, посветена на проблемите с бежанците в България.

Наградата в категорията за блог и интернет журналистика отиде при Иво Божков. Той спечели подкрепата на журито за стриймването (излъчване на живо по интернет) на протестите от юли до днес.

Призът му бе връчен от миналогодишния носител на статуетката Иван Бедров, който се обърна към младите журналисти с призива да бъдат честни, да не пишат неща, които не мислят и не са виждали в очите си, защото „всичко това ще свърши един ден и после трябва да живеем заедно“

"Технологиите в XXI век ни доближават малко повече до истината, а колкото повече хора пишат и излагат гледните си точки, толкова по-близо ще сме до истината", подчерта Божков.

Полина Паунова от „Mediapool” получи наградата в категория млад журналист.

Наградата "Валентина Крушкина – журналистика за хората" се връчва за втора поредна година от фондация "Валентина Крушкина", а за приза тази година се бориха 72 журналисти и 164 материала. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?