Георги Първанов:

Връщането на Ваньо Танов в митниците показва кой диктува в правителството

"Не съм в политиката, за да се прехранвам, без работа няма да остана", заявява лидерът на АБВ

Георги Първанов

Противоречиви са първите впечатления от работата на служебния министър-председател Георги Близнашки и неговия кабинет, каза пред Нова телевизия в понеделник лидерът на АБВ Георги Първанов.

"От една страна, имаше размах в търсенето на решения по темата за природните бедствия, темата за КТБ. От друга страна обаче, някои откровени гафове по кадровите решения създават друг образ на кабинета – например назначаването на министър на изборите, което беше отказано", обясни Първанов.

Предишният държавен глава обърна внимание на едно назначение, което, по думите му, е много знаково за близостта и връзката на служебния кабинет с ГЕРБ.

Според Георги Първанов възстановяването на Ваньо Танов за шеф на митниците показва, че има един човек зад кулисите, който покровителства кабинета, който диктува – Бойко Борисов. Само той може да препоръча и да настоява да бъде назначен Танов на такова ключово място.

Първанов подчерта, че проектът АБВ вече е прераснал в партия със структури в цяла България.

"Ние се структурираме много убедително. Съставът ни сега е силен и убедителен. Регистрацията за изборите не е събитие. Ние първи анонсирахме нашата предизборна платформа. Другите все още нямат, а нашата вече се дебатира в интернет", каза Първанов.

Той обясни защо не иска да бъде номиниран за депутат.

"Аз не искам да повтарям опита на моя предшественик Петър Стоянов. Ще участвам в политиката и ще давам всичко от себе си, защото смятам, че имам опити и знания, но нека младите бъдат парламентаристи. Президентът си е президент за цял живот. Не искам да свалям представата за държавния глава в един парламентарен дебат, който може да е нелицеприятен. Не съм в политиката да се прехранвам, ще се занимавам пак с политика, няма да остана без работа", каза Първанов.

Георги Първанов коментира и припомнянията в медиите за замесването на името му с скандала "Ало, Ваньо". Първанов бе обвинен, че докато е заемал поста държавен глава, е молил тогавашния премиер Бойко Борисов да покровителства и ходатайства пред митниците за бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, във връзка с митническа проверка в пивоварната му. Лидерът на АБВ отхвърли за пореден път обвиненията.

Според Първанов смисълът на назначението на Ваньо Танов за директор на Агенция "Митници" е да се покаже, че "каквото поискаме, това ще стане".

"Ще бъде некоректно да свържем името на Георги Близнашки с БСП. Това, че е имал такъв генезис, не означава, че провежда политиката на "Позитано", каза още лидерът на АБВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?