Плевнелиев не знае по-достоен от Ваньо Танов за шеф на митниците

Не може да се връзват ръцете на служебното правителство – то ще назначи няколкостотин служители

Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев не знае да има по-достоен шеф на митниците от Ваньо Танов, който заемаше този пост по времето на ГЕРБ и въпреки че името му стана нарицателно за корупционния скандал с бившия премиер Бойко Борисов, служебното правителство го върна на поста.

Този ход се оказа удобен за кампанията на БСП, която атакува президента и назначения от него кабинет като връщане на ГЕРБ във властта. Назначението обаче бе критикувано и от десните партии, тъй като скандалът "Ало, Ваньо" е един от най-ярките примери за корупция по върховете на властта, макар че остана безнаказана заради решението на прокуратурата да не се занимава по същество с уличаващия запис на разговор.

Президентът Плевнелиев защити кадровите промени, извършвани от служебното правителство, което, по думите му, е добре скроено и надпартийно.

Президентът изтъкна, че не може да се връзват ръцете на едно правителство, когато то е преценило, че има хора, които трябва да бъдат сменени. Като пример Росен
Плевнелиев посочи назначението на ген. Ваньо Танов за директор на Агенция "Митници".

"Аз ще ви кажа, че лично, като държавен глава не познавам друг шеф на митниците в цялата история на демократичния преход на България досега, които да е сложил рентгени на всички граници, които да е сложил измервателни уреди на всички тръбопроводи, петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции. И не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от него, и в един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, когато бюджетът изначално е сгрешен нарочно, когато митниците са неефективни – посочете ми една по-достойна кандидатура, аз бих с удоволствие приел", призова емоционално държавният глава в сряда, отговаряйки на репортерски въпроси.

Той допълни, че става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на "пробития бюджет и пробитите приходи", които чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани, защото без ревизия на бюджета в държавата няма да минем.

Статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация, а служебното правителство ще назначи не повече от неколкостотин, каза Плевнелиев. Това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителствата са правили, уточни той и допълни, че за него това е доказателство, че служебното правителство действа експертно и надпартийно.

Самият начин, по който беше "скроено" и подготвено служебното правителство, доказва това - има от крайно леви до крайно десни представители в него, отбеляза Плевнелиев и посочи, че при сформирането му се е погрижил да покрие целия спектър на българското общество.

Това е правителство, което има амбициите не само да преминем три месеца, като правим избори и нищо друго, така както съветват много политически партии, а да спазва конституцията и законите на държавата, които казват, че служебното правителство е едно нормално правителство с пълни функции с изключение на това, че няма законодателна инициатива, тъй като липсва Народното събрание, обясни Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България