Връщат се глобите за нарушения, заснети с мобилни камери

Връщат се глобите за нарушения, заснети с мобилни камери

За нарушения на пътя, заснети с мобилни камери, отново ще се налагат санкции. Това реши Народното събрание, като одобри на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Устройствата могат да бъдат и стационарни и ще се обслужват от контролен орган. До три месеца от влизането на закона в сила министърът на вътрешните работи трябва да издаде наредба и снимането на нарушителите да започне.

На шофьорите, които нарушават правилата за движение, ще бъдат издавани електронни фишове.

КАТ предварително трябва да предупреди къде ще постави камерите. Това ще става чрез специални пътни знаци, чрез медиите или на интернет страницата на МВР, решиха депутатите.

За всяка проверка за висока скорост ще информира нов знак на пътя. Той ще предупреждава шофьорите да намалят скоростта, тъй като попадат в зона за видеонаблюдение.

Промените целят синхронизиране на българското законодателство с европейското и връщане на мобилните камери по пътната мрежа на страната ни, за да може полицаите да глобяват с фишовете от радарите. С GPS точно трябва да се посочи мястото на проверката, реши още Народното събрание.

Мобилните камери на пътя бяха спрени в началото на 2014 г. с решение на Върховния административен съд.  Аргументът беше, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани.

Поправката за мобилните камери беше внесена с мотивите, че заради забраната им шофьорите са станали по-недисциплинирани, а инцидентите и жертвите на пътя са се увеличили.

Задължително става използването на предпазни колани и на системи за обезопасяване на деца в превозните средства, реши Народното събрание.

Друга промяна е въвеждането на европейска директива, чиято основна цел е обмен на информация между страните членки на ЕС по отношение на редица нарушенията на пътя.

Промените в Закона за движение по пътищата бяха приети след кратки дебати. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт поиска от дефиницията за мобилна камера да отпадне уточнението, че тя работи в присъствието на контролен орган, който поставя началото и края на работния им процес. Според Байрактаров наличието на контролен орган създава предпоставки за манипулация. Депутатите обаче отхвърлиха искането му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?