Все повече хора искат да плащат данъци с карта

Все повече хора искат да плащат данъци с карта

Все повече хора биха платили данъците си с карта, а не в брой, ако имаха тази възможност. 66 на сто от хората от големите градове, които падават данъчни декларации са готови да го направят безкасово, показва проучване по поръчка на Visa в България. През 2014 г. делът им е бил 41%., 61% през 2015 г. и 64% през 2016 г.

Според анкетираните основното предимство на плащането с карта е, че пести време за търсене на банкомат, от който да изтеглят пари, за да платят в брой.

Проучването показва още, че повечето хора, които плащат данъци онлайн или чрез банков превод са с високи доходи, 86% от тях имат висше образование и 85% от тях са наети. Това е популярен начин за разплащане при 52% от анкетираните мъже, хората на възраст между 36 и 45 години (29%) и половината от тези, които живеят извън София. Освен това броят на хората, които са платили своите данъци в брой, е намалял с 16% за пет години – от 88% през 2013 г. на 72% през 2017 г.

„Хората проявяват все по-голям интерес към новите начини да плащат данъците си – с 8% ръст до 70% през 2017 г., в сравнение с 62% през 2016 г. Това е ясен знак, че трябва да осигурим алтернативни начини за плащане, които гарантират сигурност и прозрачност при паричните трансакции. В тясно сътрудничество с институциите усилията ни във Visa са насочени към осигуряване на повече POS терминали и възможности за плащане с карти в публичния сектор в България. По този начин не само ще предоставим на потребителите лесен, бърз и сигурен начин за обмен на пари и услуги, но и ще допринесем за ограничаване на сивата икономика. Броят на хората, които плащат в точката на продажба се е удвоил за една година и съм убедена, че тази положителна тенденция ще продължи и в бъдеще“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?