Все повече нелегални имигранти бягат от България в Гърция

"Атака" иска да бъде затворена границата с Турция

Все повече нелегални имигранти бягат от България в Гърция

Опитите за незаконно преминаване на българо-гръцката граница в посока Гърция са се увеличили от началото на годината заради повишения миграционен поток към България през Турция.

 

Директорът на Гранична полиция - Смолян комисар Бойко Божков обясни, че задържани лица на българо-турската граница се прехвърлят в Гърция през "зелена граница" или през ГКПП чрез подправени и преотстъпени български документи за самоличност.

 

Общо 93 лица от страни извън ЕС са задържани от началото на годината при опити да преодолеят незаконно българо-гръцката граница, като 73% от задържаните са пробвали да преминат на гръцка територия.

 

В повечето случаи мигрантите са се насочили към "зелена граница". При опитите за прехвърляне към южната ни съседка преобладават граждани на Алжир - 34, а не се наблюдава увеличение на емигрантите от Сирия - 9 задържани.

 

От МВР съобщиха, че само през последното денонощие седемдесет и двама сирийци са преминали границата ни с Турция. Общо преминалите нелегално границата за 24 часа, от вчера до 6.00 часа тази сутрин, са 77 души.

 

Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците е надхвърлен със 248 места. Продължава търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

 

Със съдействието на Българския Червен кръст (БЧК) е открит номер 1466 на трите мобилни оператора, на който всеки може да направи дарение чрез кратко съобщение на стойност 1 лев. Активирана е и възможност за онлайн дарение на сайта на БЧК.

 

Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

 

Актуализиран е съставът на екипите от медицински специалисти, които ще извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци, посочват от МВР.

 

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

 

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева алармира в петък, че са нужни спешни промени в Семейния кодекс в частта за даване на попечителство във връзка с непридружените деца, влезли в страната от чужди страни.

 

Сегашните текстове са трудно приложими по отношение на бежанците, тъй като трудно се доказва, че родителите на дадено дете са починали или че няма кой да се грижи за него.

 

Подобна възможност трябва да се дава на съответната общност и вече има положителен пример в тази посока по отношение на африкански деца. Ще се работи и със сирийската общност у нас, за да поеме тя грижата за такива деца.

 

В същото време депутатите от "Атака" внесоха в парламента проекторешение за недопускане на емигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително на сирийски бежанци, на територията на България.

 

Заместник-председателят на "Атака" Павел Шопов каза, че с всеки изминал час положението става все по-тревожно и цитира заглавия от медиите.

 

По думите му може би политиците си заравят главата и чакат опасността да премине от само себе си.

 

Косовската криза ни отмина сравнително без поражения, на косъм, защото съседна Македония беше много тежко засегната и там последиците продължават да бъдат драматични за тяхното общество, държавност, ред и сигурност, социална система, посочи заместник-председателят на "Атака".

 

Този път явно сме в много тежка опасност, бежанският поток се засилва, правят се опити да

се омаловажава, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България