Всички без “Атака” решиха НС да отзове Димитър Стоянов

Всички без “Атака” решиха НС да отзове Димитър Стоянов

Парламентарната комисия по етика поиска Народното събрание да преразгледа решението си за избор на евронаблюдатели, с което даде зелена светлина за отстраняване на депутата от “Атака” Димитър Стоянов от състава на българските представители в Европейския парламент (ЕП). Това решиха в понеделник членовете на комисията от всички партии без “Атака”, след като обсъдиха расисткото му изказване по адрес на унгарска евродепутатка от ромски произход.

Заседанието на комисията, свикано от председателя на Народното събрание Георги Пирински (БСП), внася още едно проекторешение – парламентът да избира поименно българските евронаблюдатели.

Очаква се предложенията да бъдат гласувани в пленарна зала още в сряда.

Шефът на комисията Тодор Батилов (“Атака”) представи пред колегите си становище на правния отдел в НС, според което парламентът няма право да прекратява предсрочно правомощията на избраните български наблюдатели в ЕП. Това би било в противоречие с правомощията, които са изброени в акт на ЕП.

Комисията по етика оцени като неприемлива и в разрез с европейските ценности постъпката на Димитър Стоянов.

За изненада на колегите си, Стоянов дойде на заседанието на комисията придружаван от адвокат Марин Марковски, който е защитник по известни тежки наказателни дела.

Пред комисията Стоянов повтори, че не съжалява за коментара си по адрес на евродепутата Ливия Ярока и допълни, че като всеки представител в ЕП има право на свое мнение. Той отново каза, че в писмото му няма расистки елементи, просто е казал истината за това, което става в България с ромските момичета. Стоянов добави, че “държавата е готова да унищожи един от своите, само защото тези отвън са казали така”. Според него целият скандал се използвал с предизборни цели.  

Адвокат Марковски пък обясни, че по имейла в Европарламента имало и други много по-остри оценки на Ярока. Защитникът попита защо се напада само Стоянов и поиска комисията да вземе предвид и тези мнения и да получи по-точен превод на писмото на Стоянов. Депутатите обаче не взеха предвид това, когато гласуваха решението си. 

Иван Даков от левицата бе категоричен: “Трябва да защитим държавата като институция”. Колегата му Коста Цонев (НДСВ) бе по-благосклонен и обясни, че може да прости постъпката на Стоянов, ако той се извини пред комисията. Покаяние обаче не се чу в залата.    

Миналата седмица Димитър Стоянов разгневи колегите си с коментар, разпратен по електронната поща, по повод номинацията на Ливия Ярока за титлата "Парламентарист на 2006 година".

"В моята страна има десетки хиляди цигански момичета, които са по-красиви от уважаемата. Най-добрите от тях са скъпи, струват до 5000 евро парчето!", написа Стоянов. 

Според Георги Пирински, Народното събрание е в правото си и да прецени дали такъв депутат може да бъде наблюдател в Европарламента и да представлява България. За оттеглянето на 23-годишния евронаблюдател от българската делегация настоя и председателят на най-голямата група в ЕП – тази на ЕНП – ДП Ханс-Герт Пьотеринг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?