La Dolce Vita

Всички пътища водят до Рим – три български делегации за седмица

Премиерът не подозира предшественика си в "недобросъвестност"

Всички пътища водят до Рим – три български делегации за седмица

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че не подозира българския посланик в Рим Марин Райков в "недобронамереност" заради кутсузите около едно от редките му посещения в Западна Европа.

 

Орешарски игнорира изненадващия отказ на италианския му колега Матео Ренци да се срещне с него само часове преди планираните предварително разговори, като коментира лаконично, че се "случват размествания в програмите".

 

Орешарски трябваше да се срещне с Ренци в четвъртък, но само няколко часа преди това, в нарушение на дипломатическия протокол, италианската страна отложи срещата заради "вътрешнополитически ангажименти". Тя все пак ще се състои, но на 28 май.

 

Според българската страна "няма интрига" в ситуацията

 

Така преди ден за Рим замина делегация начело с вицепремиера Даниела Бобева, която посети забележителни места, свързани с българската история и култура, и присъства в италианската столица и се срещна с представители на Конфиндустрията в Рим. След това тя съобщи, че италиански компании са споделили с нея планове за инвестиции в размер на около 500 млн. евро в България. Част от тези намерения обаче са отдавна, но така и не се реализират.

 

В петък външният министър Кристиан Вигенин се срещна с италианския си колега Федерика Могерини и съобщи, че е получил подкрепя за българското членство в Шенген. Двете страни са се разбрали още да работят съвместно и по реализацията на проекта "Южен поток", чиято крайна точка ще е в Италия , а италианската компания ЕНИ е сред акционерите в морския участък на тръбата.

 

Вигенин и Могерини са готови да действат съвместно на равнище външни министри за реализирането на "Южен Поток". Външният министър на Италия е потвърдила, че газопроводът е важен за италианската държава. По думите на Вигенин, ако има политически атаки срещу този икономически проект, двамата министри са готови да го защитават, съобщи БНР.

 

В събота в Рим ще има и втора делегация, водена от друг вицепремиер – Зинаида Златанова. Тя ще е там по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Златанова ще се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе“ в Рим и ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

 

Следващата седмица за града на Рем и Ромул вече ще се отправи и премиерът Пламен Орешарски.

 

Орешарски би трябвало да проведе отложената среща с Ренци и да участва в аудиенция при папа Франциск по повод Деня на славянската писменост и култура.

 

Така българският данъкоплатец ще осигури три правителствени посещения в Рим само за седмица.

Споделяне

Още от България