Всички поискаха ново дело за смъртта на Чората

Всички поискаха ново дело за смъртта на Чората

Всички страни в процеса за смъртта на Ангел Димитров – Чората поискаха ново дело. В петък част от защитата на петимата полицаи от Благоевград поискаха от Върховния касационен съд (ВКС) връщането му в досъдебна фаза, а друга част - на първа съдебна инстанция. Държавното и частното обвинение също настояха за връщане на делото, но на апелативен съд. Разбира се, мотивите на страните в процеса бяха различни.

Преди началото на заседанието на ВКС роднините на осъдените за побоя и смъртта на Чората служители Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски, разпространиха отворено писмо, в което заявяват, че са ги дали на "държавата да служат като български полицаи".

"Изпълнявайки честно своя дълг, те застанаха на предната фронтова линия в борбата срещу организираната престъпност, наркомафията и сексуалната експлоатация на младите български момичета. Всички знаят, че те не са извършили никакво престъпление. Вместо почести и награди досега те получиха шокиращи присъди", възмутени са близките на полицаите.

"Ние и нашите деца сме жертва на престъпния и корумпиран модел на наркомафията, на кукловодите и наемните им работници като "Людмил Георгиевци, Красьо Черневци и подобни. Това е гавра с нашите синове, с органите на реда и сигурността, която ние и българската общественост няма да позволим", продължават роднините.

Отвореното писмо е придружено с подбрани вестникарски материали, според които петимата полицаи са осъдени несправедливо, а "диригент" да процеса е вуйчото на Чората – Людмил Георгиев, висш функционер на ДПС. Към материалите е прибавено името на бившия шеф на полицията в Благоевград Илия Янев, който в момента е депутат от ДПС. Посочено е името и на военния съдия Генко Драгиев, който е бил част от състава издал присъдите, за когото се твърди, че е контактувал с "кадровика" на съдебната система Красьо Черния.

Делото за смъртта на Чората мина през множество обрати, но към момента всички полицаи, участвали в задържането му в рамките на разпоредената от тогавашния вътрешен министър Румен Петков операция "Респект" през 2005 г., са с тежки осъдителни присъди.

По делото се оказват всякакви опити за натиск. Първо такова нямаше да има, но благодарение на връзките на Людмил Георгиев процесът тръгна, а първоначалните обвинения за непредумишлено убийство бяха променени на умишлено. Това стана след като излязоха резултатите от повторна медицинска експертиза.

След като през август Военно-апелативният съд потвърди общо 82-те години затвор за петимата полицаи, участвали в побоя над Чората, току що встъпилият в длъжност министър от ГЕРБ Цветан Цветанов оправда напълно полицаите. "Убеден съм, че следващата инстанция ще подходи много по-задълбочено, за да има действително едно справедливо решение на този казус", добави тогава вицепремиерът.

Колеги им писаха декларации и протестираха в Благоевград с искане за отмяна на присъдите. Полицейският синдикат също застана на тяхна страна.

Пред ВКС полицаите на се признаха за виновни, а защита им поиска връщане на делото. Адвокатите заявиха, че случаят е бил предрешен още когато съдия от Военно - окръжния съд е дал указания за преправяне на обвинението от непредумишлено убийство в умишлено.

Освен това оспориха и експертизата на покойния професор Стойчо Раданов, която директно вкарва подсъдимите в затвора. "Тя е на равнището студент по медицина втори курс, но със слаб успех", заявиха адвокатите. Те твърдят още, че при повторната експертиза на Раданов няма протокол за оглед и разпознаване на трупа и няма доказателства, че тя е правена на Димитров.

Според защитниците в действията на доверениците им няма пряк умисъл и са действали професионално, според закона за МВР (ЗМВР). Защитата изтъкна, че решението на втората инстанция се основава на факти, различни от присъдата на първоинстанционните магистрати с пагон.

Адвокатът на роднините на Ангел Димитров заяви, че иска преразглеждане на делото, защото  предходната инстанция е изслушала експертизата на пет вещи лица от ВМА, които не са избрани по надлежния ред. Според него, не е спазена процедурата за случаен принцип на избор на експертите и те са посочени лично от шефа на болницата. Тази експертиза оневинява полицаите, но не бе взета предвид при потвърждаването на присъдите им.

Прокурорът по делото пък настоя за ново разглеждане, защото в мотивите на Военно-апелативния съд е посочено, че Чората е починал от асфикция, но и от проявена особена жестокост при задържането му. Това според обвинителя е противоречиво и невъзможно.
ВКС ще реши в срок (препоръчителният е от един месец -бел.ред.) какво да прави с казуса "Чората".

Споделяне

Още по темата

Още от България