Полицейският синдикат се обяви срещу присъдите за смъртта на Чората

Полицейският синдикат се обяви против присъдите на петимата бивши полицаи, които получиха и на втора инстанция общо 82 г. затвор за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Наказанията за полицейски служители са неоправдано високи и са издадени без достатъчно доказателства, се казва в декларация, оповестена в четвъртък.

Освен срещу присъдите на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски от синдиката протестират и срещу наказанието на служителя от Девето районно в София Александър Александров, който е получил три години лишаване от свобода "въз основа на недоказано обвинение за насилствено изтръгнато признание от свидетел".

Присъдите на петимата полицейски служители от Благоевград на първа и втора инстанция са постановени в разрез с основен принцип на НК и НПК – едно деяние не може да има повече от един извършител. В правния мир понятие "колективна вина" не съществува, посочва полицейският синдикат.

Според декларацията съдът не взел предвид фактически доказателства като експертизи, а се водил от емоции и в решението му прозират подбуди, които противоречат на правните норми.

Крайно време е към полицейските служители да се подхожда в съответствие с разпоредбите на конституцията както към всички останали граждани и в делата срещу тях да бъде водеща презумпцията за невинност, пишат още от синдиката, според който "необоснованите присъди" срещу петимата полицаи от Благоевград и колегата им от София "демотивират състава и могат да доведат до непредвидими последици в ущърб на вътрешната сигурност".

Синдикатът декларира, че ще предприеме всички допустими от закона действия в защита на осъдените полицаи. В заключение призовава Върховния касационен съд да разгледа безпристрастно всички обстоятелства и доказателства по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?