Всички учебници по история за Х клас имали нужда от пълна преработка

Всички учебници по история за Х клас имали нужда от пълна преработка

Всичките нови учебници по история за десети клас, включително и най-високо оценените, имат нужда от пълна преработка. Това каза Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН, цитиран от БТА. Той е съавтор на учебника на "Булвест 2000" по история за този клас, но на частта от Освобождението през 1878 г. до 1944 година.

Поппетров е част от секция "История" при Съюза на учените в България и заедно със свои колеги в понеделник говори за скандала около представянето на периода на комунизма в новите учебници за десетокласниците. Учители, историци и общественици сигнализираха, че тази част от историята е представена манипулативно и непълно. Образователното министерство пък изпрати препоръки на издателствата да преработят учебниците, а министърът Красимир Вълчев обясни, че според него това представяне на тоталитарния режим е направено съзнателно. Той обяви също, че е нужна промяна на начина на оценяване на учебниците, тъй като и към петте нови учебника по история е имало само технически забележки.

"Истината е такава, разбира се, че и в сегашния си вид тези учебници могат да изпълнят задачата си и не мисля, че те ще подкопаят националното самочувствие на българите, и не мисля, че те ще оневинят комунистическия режим или ще го изкарат по-черен, отколкото е бил", заяви Поппетров. Той каза за учебниците, че "не са съвършени, не са както трябва, може би, но това е, ако имате много високи критерии". Аз съм написал текст, който също не мисля, че е най-добрият текст, който можех да напиша. Имах огромни дебати пред самия себе си - как да изразя някои неща в програмата, която е зададена, като МОН е принципалът, който я задава. Директно към всички учебници бих могъл да имам някакви забележки - как е дозирано, защо е дозирано", коментира историкът.

"Историята на всяка личност, минала през даден исторически период, пази различна памет и спомени, а битката за историята е битката за истината в историята", каза проф. Нина Дюлгерова - преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" и в ЮЗУ "Неофит Рилски". Според нея във всеки един политически режим - дали ще говорим за България, за света или за империите, които определят историята, има "черни петна". "Има и ГУЛАГ в Съветския съюз, има и "Белене" тук, има и концлагерите в нацистка Германия", коментира проф. Дюлгерова. Тя препоръча, ако влагаме емоции към исторически събития, те да не са свързани с омраза и ненавист към това, което е било преди нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?