Всички в парламента искат ръст на полицейските заплати

Ден преди последния срок за внасяне на промени в бюджета за догодина стана ясно, че и управляващи, и опозиция предлагат по-висок от първоначално заложения ръст на полицейските заплати. Предложенията идват в момент, в който най-големият полицейски синдикат СФСМВР обмисля следващите си действия. Миналата неделя той организира национален протест, а преди това имаше редица регионални. Полицаите обявиха, че са обидени от предлаганото от правителството 10% увеличение и заявиха, че винаги са били на първа линия в борбата с коронавируса. С такъв аргумент управляващите разрешиха на над 30 други институции да увеличат заплатите си с до 30%.

Вдигане на мизата

От ГЕРБ ще предложат полицейските заплати да скочат с 15%, научи Mediapool. Промяната ще бъде внесена в петък, когато изтича срокът за нови текстове в Закона за бюджета. Според първоначалните изчисления става дума за увеличение с около 300 млн. лв. на разходите за персонал в МВР. Реално обаче заплатите на служителите могат да се увеличат и с повече от 15%, защото от основното възнаграждение зависят и няколко допълнителни плащания като например това за специфични условия на труд.

Още по-щедри се оказаха от БСП. Опозицията предлага разходите за персонал в МВР да се увеличат с около 462 млн. лв., което значи, че процентно скокът ще е по-голям. Това едва ли ще бъде одобрено от мнозинството в парламента.

Все още не се знае и как ще бъдат разпределени парите. Преди години от ГЕРБ искаха увеличението да е диференцирано и най-много да получат униформените. Това срещна съпротивата на синдикатите и в крайна сметка имаше еднакво увеличение за всички служители.

Реакция

Засега от СФСМВР не казват дали са склонни на отстъпки. Синдикатът имаше само една среща с ръководството на силовото ведомство, по време на която бе обявено, че за повече от 10% не може да се говори. След това от профсъюза обявиха, че излизат от улицата.

В четвъртък от там пуснаха отворено писмо, в което само напомнят, че срокът за промени в проектобюджета изтича. От синдиката продължават да настояват, че служителите в МВР трябва да получат до 30% увеличение.

"Заявяваме, че анонсираното увеличение на възнагражденията с 15 процента категорично е недостатъчно и не кореспондира с положените от служителите на МВР усилия. Уверяваме Ви, че в противен случай членовете на СФСМВР ще продължат да изразяват своите справедливи искания по всякакви разрешени от законите начини", пишат те.

Как се стигна дотук?

След неуспешната среща със СФСМВР вътрешният министър се срещна и с пожарникарския синдикат "Огнеборец". Веднага след това бе обявено, че премиерът Бойко Борисов е предложил още 5% увеличение и така те стават общо 15%. От "Огнеборец" се съгласиха и обявиха, че няма да участват в насрочения вече протест на СФСМВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България