ВСС назначи барманите, но не и съдебните служители

ВСС назначи барманите, но не и съдебните служители

Без дебат Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение да се назначат 42-ма души обслужващ персонал за новата почивна станция на прокуратурата в морския курорт “Св. св. Константин и Елена” край Варна. На този фон кадровиците на Темида само взеха за сведение гневното писмо на Софийския районен съд за острия недостиг на съдебни служители.

Преди ден районният съд изпрати до ВСС писмо, с което напомни, че изпитва огромен недостиг от администрация и трудно смогва да обслужва гражданите.

Само два дни преди това писмо главният прокурор Сотир Цацаров поиска да се увеличи щатът на прокуратурата с 42-ма души за новата почивна станция на държавното обвинение край морето. Става дума за готвачи, камериерки, сервитьори, бармани и други подобни позиции.

Почивната станция беше на Министерския съвет, но служебното правителство отмени решението за приватизацията ѝ и я предостави безвъзмездно на прокуратурата. От държавното обвинение обясниха, че станцията ще може да бъде използвана от всички магистрати.

Решението да се назначат хора за развитието на почивното дело в държавното обвинение бе прието бързо. От Софийския районен съд дадоха за пример как се е развил техният въпрос със съдебните служители.

На 17 ноември 2014 г. шефът на районния съд Методи Лалов за последно е направил искане за увеличаване на щата на съдебната администрация на съда. На 8 декември ресорната комисия на съвета е взела решение да изслуша Лалов на 17 декември, но така и не се е стигнало до среща. Лалов бил уведомен по телефона за отлагането на изслушването.

В четвъртък членът на ВСС Димитър Узунов обясни единствено, че срещата е била провалена точно от Методи Лалов, който бил обяснил, че е твърде зает да отиде до ВСС.

Софийският районен съд има нужда от допълнителни 43 щатни бройки за секретарки, 44 за деловодители, 8 щатни бройки за "началник служба" и 2 за главни специалисти.

Споделяне

Още от България