ВСС не пое отговорност да накаже съдия Петя Крънчева

Етичната комисия на ВСС прехвърли върху председателя на Софийския градски съд Владимира Янева отговорността за налагане на наказание на съдия Петя Крънчева, задето магистратът не се е явил на заседание по делото срещу Валентин Димитров, съобщи в сряда сайтът "Дневник".

ВСС се самосезира по повод публикация в сайта от средата на октомври, в която се описва как съдия Крънчева внезапно се е разболяла и не е отишла на разглежданото от нея дело срещу бившия шеф на "Топлофикация", което е станало повод за неговото поредно отлагане.

Етичната комисия обаче отказва да се произнесе по случая и възлага проверка за срок от един месец на Владимира Янева. Тя трябва да реши и как да накаже магистрата. През 2012 година имаше друга проверка, назначена от предишния състав на ВСС, която показа, че именно Янева без аргументи е намалила постъпващите при Петя Крънчева дела, като е издала четири заповеди, които са били в сила от края на юли 2011 до края на март 2012 г.

Председател на етичната комисия е Ясен Тодоров. Той и Петя Крънчева са били колеги, когато са работили като следователи в Столичната следствена служба. Тодоров коментира, че си е направил отвод по случая, не е участвал в гласуването на решението и не е бил в залата при обсъждането.

От ВСС обясняват, че с Крънчева се е процедирало като при други подобни случаи.

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева каза пред "Дневник", че проверката е в ход и не може да коментира. Тя е изискала разпечатка по делата, за които се твърди, че има забавяне, и ако се окаже, че това наистина е така, ще поиска обяснение от съдия Крънчева.

В съдебния съвет изстива и дисциплинарна проверка срещу Крънчева, започнала още по времето на предишния състав на съвета. Резултатите от нея показаха, че заместник-председателят на най-големия окръжен съд е забавила с повече от година девет от общо 93 дела. Проверката продължи осем месеца, като обхващаше период от една година, но резултатите от нея бяха по-скоро повърхности.

Споделяне

Още по темата

Още от България