Съдия Петя Крънчева се разболя внезапно и за пред ВСС

Магистратът може да бъде наказан с намаление на заплатата заради близо 100 забавени дела

Петя Крънчева, сн. БГНЕС

Пословичната с внезапната си заболеваемост съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд отложи в чертвъртък с болничен лист и решението на Висшия съдебен съвет за налагане на дисплинарно наказания срещу нея заради близо 100 забавени дела.

След множество протакания дисциплинарният състав на ВСС най-накрая приключи производство срещу нея с предложение да ѝ се намали заплатата с 20% за 1 година. Причината е, че съдия Крънчева е забавила решаването на общо 93 дела, 9 от тях - с около цяла година.

ВСС обаче не успя да вземе решение заради заболяване на съдия Крънчева, което не бе съобщено. Интересно в случая е, че само ден преди това, в сряда, Крънчева води съдебното заседание по делото ”Батко и братко”, което се точи вече четири години и половина.

По всяка вероятност магистратът се е разболяла в следобеда на същия ден, за да може да представи болничен лист за пред ВСС, който заседава в четвъртък. Така решението за Крънчева бе отложено за 5 декември.

ВСС съвсем доскоро проверяваше съдийката за внезапното ѝ разболяване през октомври, което отложи делото срещу бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров. Съветът обаче реши да не поема отговорност да накаже лично Крънчева и остави решението на председателката на Софийския градски съд Владимира Янева, която поддържа добри отношения с подлежащия на наказание магистрат.

Крънчева е известна със забавянето на делата. През юли миналата година Mediapool публикува информация, че съдийката трайно е възприела порочната практика да отбелязва решения, постановявани от оглавяваните от нея състави, с по-стари дати от действителните, за да прикрива необоснованото им забавяне.

По този начин се избягва неудобната ситуация да се обяснява защо толкова често се нарушават сроковете за произнасяне по делата, а и увеличава шансовете си при евентуална проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) голяма част от забавените от нея дела да не влязат в полезрението на инспекторите.

Прокуратурата отказа да провери случая. Крънчева е заместник-председател на Софийския градски съд и шеф на неговата Наказателна колегия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?