ВСС не желае да ни учат румънците, не желае и мониторинг от Брюксел

Преговарящ за отпадането на наблюдението на ЕК ще е "човекът на Бойко"

Снимка: БГНЕС

В едно заседание Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) взе две знакови решения – официално се обяви за отпадане на европейското наблюдение върху България и отхвърли предложението за покана за посещение към шефката на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши.

Изненадващото предложение за отпадането на мониторинга на ЕС бе направено от Незабравка Стоева (член на прокурорската колегия), която е част от лобито на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. То не е било обсъждано в комисиите на съдебния съвет, но този начин на работа не е нещо ново във ВСС. По много сходен начин съветът се обяви и против промените в конституцията.

Незабравка Стоева постави въпроса, докато ВСС обсъждаше кого да прати на срещата с заместник-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху, която трябва да се проведе в петък.

Предложението за покана на Лаура Кьовеши бе направено от Калин Калпакчиев, който преди това бе на посещение в Румъния. Той настоя ВСС да покани румънската прокурорка, за да сподели своя опит за борбата с корупцията. Заедно с това Калпакчиев поиска да се поканят прокурори от Румъния да проведат обучение на наши магистрати за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Решенията на ВСС са знакови, защото съветът е основната мишена на критиката на Брюксел в последните доклади за напредъка на съдебната реформа и борбата с корупция. Във всеки един доклад на ЕК се повтарят идентични изводи – порочна кадрова политика на ВСС и липса на резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта. Мониторингът на ЕК засега е единственият фактор, който поддържа натиска върху българските власти за съдебна реформа.

От друга страна поканата към Лаура Кьовеши би била признание, че румънците се справят със задачите си, а България – не. Това отдавна е установено от Брюксел, но очевидното упорито се отрича от изпълнителната власт и главния прокурор.

"Човекът на Бойко" - дипломат

При гласуването за премахването на европейския мониторинг 13 членове на ВСС гласува "за", а петима бяха "против". Това е обичайното съотношение на силите между управляващото лоби в съвета и реформаторската опозиция. Веднага след това ВСС избра своя представляващ член Димитър Узунов да постави темата в петък. Срещу него гласува само Калин Калпакчиев, който пострада доста в последно време от лъжите на Узунов в национален ефир.

Димитър Узунов нашумя през миналата година като "човека на Бойко" във ВСС покрай изтеклите записи от аферата "Яневагейт". Интересното в случая е, че решението на съвета бе взето без мотиви и не е ясно как точно Узунов ще мотивира искането за отпадане на наблюдението. Той каза, че щял да представи свършеното от ВСС през последните години. Свършеното от съвета обаче е добре известно на ЕК и всяка година е гвоздей в докладите на Брюксел.

Според Юлиана Колева идеята за отпадането на мотиринга е теза скалъпена в последния момент. "Ние трябва да говорим за това каква е нашата политическа теза. Тя не може да е ей така, просто да отпадне мониторингът", каза Колева.

Не ги щем тия румънци

Мнозинството във ВСС отхвърли с 13 на 8 гласа и предложението за покана към румънските антикорупционни прокурори. "Ще бъде полезно на ВСС да отправи такава покана. Ще е полезно за България, още повече и в светлината на доклада на европейските прокурорите", каза Калпакчиев.

В доклада на европейските прокурори се препоръчва мащабна реформа на държавното обвинение, която трябва да доведе до поемане на много по-голяма отговорност от главния прокурор за работата на институцията. Едновременно с това те предлагат следствието да се превърне в институция, която да е независима от Цацаров и да работи по модела на румънската антикорупционна прокуратура.

Срещу поканата на Лаура Кьовеши първи се обяви Сотир Цацаров и това бе напълно достатъчно. Той уточни, че не иска да влияе на колегите си от ВСС, но те взеха, че се повлияха от изказването му.

Цацаров каза, че Лаура Кьовеши не била представител на цялата румънска прокуратура. Той допълни, че между румънската и българската прокуратури вече е подготвено споразумение за сътрудничество, но подписването му се забавило заради подаването на оставка от румънския главен прокурор.

"Бих ви съветвал да помислите дали ВСС може да покани г-жа Кьовеши или може да я покани само заедно със Върховния съвет на магистратурата (на Румъния)... Самостоятелно да бъде канена е малко странно", каза Цацаров. Той обясни, че нямало как да се правят и обучения, защото календарът на Националния институт на правосъдието (НИП) вече бил запълнен. Мнозинството прие казаното от него, "без да се влияе".

Накрая ВСС се разпадна

 

Това знаменито заседание на ВСС приключи по подобаващ начин – с разпад на съдебния съвет. Чрез демонстративно излизане от залата опозицията блокира безплодните усилия на мнозинството да прати хора в работната група за вземане на мерки по доклада на европейските прокурори. Групата се сформира към Министерството на правосъдието.

Първи взе дума Ясен Тодоров и предложи в групата да влязат бившите прокурори Румен Боев и Румен Георгиев. И предлагащият, и предлаганите, са от мнозинството. Румен Георгиев си направи отвод, след като имаше забележки, че бил твърде стар, за да прави реформи. После бяха предложени Ясен Тодоров и Елка Атанасова. Атанасова е част от опозицията във ВСС.

Последваха две гласувания за това колко изобщо членове на ВСС ще бъдат пратени в работната група. Предложенията варираха от двама до петима, но нито едно от тях не получи подкрепа.

Така част от членовете на ВСС започнаха един по един да напускат залата. Най-гневна бе Юлиана Колева, която се зарече никога повече да не дойде на заседание на Пленума на ВСС. С нейното излизане кворумът застана на ръба - 13 души.

В този критичен момент Светла Петкова предложи Милка Итова, която е съдия, да бъде пратена да бистри бъдещето на прокуратурата. Това дойде в повече на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той възрази, че Итова не просто не е прокурор, но не е и наказателен съдия. И докато мнозинството се готвеше да гласува това фамозно предложение, Лозан Панов стана и излезе от залата. Така кворумът падна под 12 души и заседанието бе прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?