ВСС официално реши да проверява магистратите с влогове в КТБ

ВСС официално реши да проверява магистратите с влогове в КТБ

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) официално започна в понеделник проверка на магистратите, които са имали влогове във фалиралата КТБ. Председателят на комисията Ясен Тодоров обясни, че ВСС няма собствени правомощия да проведе задълбочено разследване на казуса и ще разчита основно на Националната агенция по приходите (НАП).

"От Етичната комисия ще играем ролята на една "пощенска кутия" (на останалите власти – бел. ред.) и на организатор на проверката. Не разполагаме със собствени правомощия (да я проведем – бел. ред.). Няма как ние да седнем и да сверяваме декларации и не напразно законодателят е вменил това на други органи. Можем да помолим останалите органи за спешност, но това е всичко", каза Ясен Тодоров.

Етичната комисия ще поиска първо от синдиците на КТБ да предоставят на ВСС данни с влоговете на магистратите (по години), за да може да се направи съпоставка с декларациите им пред Сметната палата. След това ВСС ще подаде получената информация до Сметната палата, която трябва да провери за несъответствия между информацията от синдиците и декларациите на магистратите.

Едва след всичко това съдебният съвет може да реши как да наказва магистратите, които не са декларирали всичките си спестявания, ако, разбира се, има такива.

Ясен Тодоров напомни, че НАП вече проверява всички вложители в КТБ на висши длъжности. ВСС ще изпрати писмо, с което ще поиска информация, ако данъчните междувременно установят нарушения на закона от страна на магистрати.

По-рано в понеделник председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов определи като "прибързани" твърденията, че КТБ е била банка на съдебната власт. Той също призова властите да направят необходимите проверки, за да се разбере дали някой е укривал пари и какъв е произходът им.

"Всяко замазване и оставане на съмнения ще подкопае доверието в съдебната система", каза Атанасов.

Председателят на ССБ обясни голямото присъствия на настоящи и бивши магистрати в списъците на КТБ с факта, че магистратите са една от най-многобройните категории лица, заемащи висши държавни длъжности, които подават декларации пред Сметната палата. Атанасов поиска да се уточни колко от осветените фигури все още работят в съдебната система.

"Аз, бегло преглеждайки списъка, съвсем в началото му, открих имената на поне двама мои познати, които са напуснали съдебната система преди доста години, от които разбрах, че всъщност средствата, които те са вложили, и сега излизат като магистрати, са били, след като са упражнявали адвокатска практика", каза той.

В началото на миналата седмица синдиците на КТБ публикуваха дълъг списък на вложители във фалиралата банка, които са заемали високи държавни позиции и са били длъжни да декларират спестяванията си пред Сметната палата. Солидното присъствие на магистрати бе отбелязано от множество политици. Проблемът със списъците на синдиците е, че те не дават точна информация каква е най-голямата сума, която тези вложители са държали в КТБ. Списъкът дава информация само за оборотите по спестовните сметки за последните пет години.

Най-впечатляващите влогове в КТБ е имал военният следовател от Плевен Валери Кръстев. През годините той има оборот в банката за малко над 700 000 лева и отделно 7000 долара.

Членът на ВСС Румен Георгиев е държал 209 000 лева. Три дни преди фалита на банката друг член на ВСС - Васил Петров, изтегли всичките си спестявания от КТБ, но остана да виси въпросът откъде той е получил информация, че банката ще се срине. В същия ден (17 юни) БНБ излезе със съобщение, че банката е стабилна, но това не е повлияло на решението на члена на ВСС. Васил Петров е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете.

Капка Костова – съдия и бивш член на ВСС - има 103 386.56 лв. Съдебният инспектор Албена Костова има два влога за 200 000 евро. Съпругът ѝ Андрей Костов има четири сметки в лева - за близо 880 хил. лв. и две в евро за над 120 хиляди.

Административният съдия от София Росица Бузова е имала влогове за 395 580 евро, Славка Найденова (съдия във Върховния административен съд) е държала 340 хил. лв. В списъка се вижда името и на Венета Марковска – съдия от Върховния административен съд, чиято клетва за конституционен съдия бе бойкотирана от президента Плевнелиев. Тя имала 194.8 хил. лв.

Манол Курдаланов, който е съпруг на съдията от Софийския градски съд Анна Баева-Курдаланова, има 1.9 млн. евро.

Сред сериозните вложители е бившият шеф на следствието в Кърджали Димитър Чорбаджийски, който има влогове от 131 193 лв. и 35 662 евро в КТБ. Следователката от Видин Дияна Дамянова - Цанкова е имала в КТБ 5000 лв., 139 494 лв. и 16 000 долара. Декларацията ѝ, подадена през миналата година пред Сметната палата, сочи, че има спестени 12 000 лв. от заплати, а мъжът ѝ дължи на държавата над 30 000 лв.

Наташа Бърнева от Върховната касационна прокуратура е притежавала влогове за около 300 хил. лв. общо в КТБ, които са декларирани пред Сметната палата. Тя обаче не е декларирала влог за близо 480 хил. лв на съпруга ѝ. Разминаване има и в данните на бившия прокурор Роман Василев, който декларираше, че е клиент на КТБ.

Районният прокурор от Търговище Валентин Василев е имал близо 124 хил. лева в КТБ, а е декларирал пред публичния регистър 23 хил. лв. спестявания от заплати за 2013 г. През другите години е подавал само удостоверение, че няма промяна в имотното му състояние. Съпругата на апелативния прокурор от Варна Вилен Мичев има два влога с общо над 187 хил. лева. Пред Сметната палата той е декларирал през 2011 г. 48 хил. лв. депозити плюс близо 20 хил. лв. от стопанска дейност, през 2012 г. - малко над 3000 долара и 20 хил. лв. от също от стопанска дейност, а през 2014 г. - 60 хил. лв. влог на съпругата, пише вестник "Сега".

Зам.-районният прокурор на Бургас Георги Чинев е имал депозити в КТБ за близо 130 хил. лв. През 2009 г. той обявява пред Сметната палата спестявания и дарение от дядо си за малко над 5000 лв., през 2010 г. - близо 20 хил. лв. спестявания на влог от заплати, за 2011 г. - близо 26 хил. лв. отново от заплати и спестявания, а следващите години - по 14-15 хил. лева, допълва вестникът.

Съпругът на председателя на Административния съд във Варна Ванухи Аракелян е имал депозити от 102 650 лв. и 11 210 евро в КТБ. В декларацията ѝ по публичния регистър липсва такава информация - от 2008 г. насам има данни за далеч по-скромни депозити. През 2014 г., когато КТБ фалира, срещу името на Аракел Аракелян е записан един депозит от 14 200 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?