ВСС не откри виновни магистрати в аферата "Яневагейт"

Прокурорска експертиза посочва, че записите са манипулирани

ВСС не откри виновни магистрати в аферата "Яневагейт"

Етичната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) предлага прекратяване на проверката по "Яневагейт", защото не е открила нарушение на етичните правила от страна на замесените в аферата магистрати. Решението е взето поради две обстоятелства, научи Mediapool. Първото и решаващото е представената от прокуратурата експертиза, според която записите са "манипулирани". Второто е, че показанията на бившата съдийка Румяна Ченалова за разговорите ѝ с бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, разкриващи търговия с влияние и задкулисни машинации, не са били подкрепени от никой от останалите изслушани.

Така Етичната комисия е стигнала до извод, че никой от замесените в скандала не е нарушил Етичния кодекс на магистратите. Индулгенцията засяга Владимира Янева, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния административен съд Георги Колев, както и членовете на ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова.

Решението на комисията към ВСС предизвестява резултата от разследването на прокуратурата по аферата "Яневагейт", което все още продължава.

Решаващ фактор за прекратяване на проверката е прокурорската експертиза. Тя е показала, че записите, публикувани на сайта "Биволъ", са манипулирани. Експертите са установили, че едни и същи фрази на Янева от записите имат различна продължителност. Сайтът "Биволъ" публикува записите на седем части, но накрая пусна и целия запис.

Отделно експертите са установили, че в аудиофайловете има презаписи и наслагвания. ВСС обаче не е получил отговор на важния въпрос дали записите са от законни специални разузнавателни средства (СРС), тъй като сайтът "Биволъ" откри съмнителни маркери във файловете.

Кадровиците на Темида не са успели да подкрепят твърденията на Румяна Ченалова с показанията на останалите разпитани. Всички дружно са отрекли да са чували за нещата, които Владимира Янева споделя пред Ченалова. Самата Янева каза пред ВСС, че не си спомня какво е говорила.

Преди да се напише решението, в комисията е имало спор дали да се запише, че нарушението на Етичния кодекс е недоказано, но мнозинството е наложило по-категоричния текст, че въобще няма данни за нарушение.

Съмненията остават

Въпреки изредените факти, Етичната комисия на ВСС остави множество въпросителни заради начина, по който води проверката. Съдебният съвет така и не образува официално дисциплинарно производство срещу някой от замесените, което би дало много по-големи правомощия на съвета да изисква информация. Всичко остана в рамките на предварителната проверка.

Етичната комисия не изиска данни за контактите на Владимира Янева през програмата "Вайбър", въпреки че имаше възможност да го направи. От изтеклите разговори се разбра, че Янева е контактувала с някои от замесените през тази програма за безплатни разговори. Така можеше да се потвърдят индиректно част от обстоятелствата, които тя твърди пред Ченалова. Най-вече дали е водила разговори с Димитър Узунов, за когото казва, че е човекът на Бойко Борисов във ВСС.

Не стана ясно и дали Янева е пращала есемеси на Бойко Борисов на 12 февруари миналата година, докато премиерът бе на посещение в Брюксел и от там е наредил на главния прокурор тя да бъде "опраскана" (по думите на самата Янева - бел.ред.).

ВСС така и не извика премиера Бойко Борисов да даде показания по аферата.

Етичната комисия прекрати проверката без да изслуша адвокат Момчил Мондешки, който бе посочен от Ченалова за близък до бившата шефка на градския съд. Мондешки така и не се отзова на поканите на ВСС, а той имаше пълно право на това, защото цялата процедура се разви в рамките на предварителна проверка, а не на дисциплинарно производство.

Съдебният съвет не откри и кой е тайнственият мъж, чийто глас се чува в някои от разговорите между Янева и Ченалова.

Всичко изредено дотук няма как да не доведе до аналогия между аферите "Яневагейт" и "Мишо Бирата". Скандалът, който разтърси държавата по времето на първото правителство на Бойко Борисов, бе прекратен от прокуратурата с аргумента, че изтеклите в публичното пространство разговори са манипулирани, макар че по-късно самият Бойко Борисов призна за обаждането си до шефа на митниците Ваньо Танов с нареждане да се прекрати акция в пивоварна, защото "поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата".

Прокуратурата продължава да разследва аферата "Яневагейт" с уверението на главния прокурор Сотир Цацаров, че разследването е безпристрастно. Уверението е странно, предвид факта, че той е сред главните заинтересовани случаят да приключи без обвинения за търговия с влияние, задкулисни машинации и вмешателство на политици в работата на съдебната власт. Искането за обективно разследване бе отправено в края на миналата година от Европейската комисия. Брюксел увери, че случаят ще влезе в доклада на 27 януари.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента да поеме инициативата и да създаде комисия, която да проведе независима проверка. Панов припомни, че каквото и да направи съдебната власт по "Янева", върху нея ще продължат да тегнат съмнения, защото замесените са твърде много и на твърде високи позиции.

Росен Плевнелиев отказа с аргумента, че това е работа на ВСС и прокуратурата. Главният прокурор на свой ред отказа да се оттегли временно, за да гарантира безпристрастността на прокуратурата, която по закон му е подчинена напълно. Така цикълът отново бе затворен.

"Биволъ": Правим независима експертиза на записите

Веднага след оповестяването на решението на Етичната комисия сайтът "Биволъ" обяви във Фейсбук, че записите вече са изпратени за експертиза в реномираната френска лаборатория "Акустек" с пари, събрани от дарения на читатели. Медията търси отговор на въпросите дали има редакция на съдържанието на записите и какъв произход имат периодичните маркери. "Биволъ" твърди, че разполага с мнение на още двама експерти със световно реноме.

В първата експертиза, която вече е предадена на медията, се казва, че експертите нямат основния да смятат, че има външна намеса в записите по "Яневагейт". "Както винаги, това е възможно, но ние не го смятаме за вероятно".

За какво ставаше дума в записите

През ноември и декември сайтът "Биволъ" публикува на седем части разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Накрая медията публикува целия запис. От него се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Владимира Янева. Съдийката разказва, че това е било поръчано на Цацаров лично от Бойко Борисов.

В сагата е намесен и шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

Цялата тази афера не впечатли нито премиера Бойко Борисов, нито главния прокурор. Първият обясни, че става дума за "две каки", които си говорят, а Сотир Цацаров отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей".

В аферата обаче не става дума само за лобиране по върховете на властта и разчистване на сметки, но и за подслушване на чужди посолства.

Споделяне

Още по темата

Още от България