Прокуратурата не изясни ефективни или условни присъди иска по делото "Червей"

Съдът да накаже Янева и Костадинов с по 2 г. и половина, пледира единствено СГП

Прокурорите по делото "Червей" преди заседанието на съда в четвъртък, сн. БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) да постанови присъди от по две години и половина на бившия председател на съда Владимира Янева и на ексшефа на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, подсъдими по делото "Червей".

За това пледира в четвъртък Софийската градска прокуратура (СГП) без обаче да уточни дали настоява тези наказания да са ефективни или условни. Едва след като съдия Иван Коев помоли обвинителката Даниела Димитрова за уточнение по този въпрос, тя добави, че оставяла на съда възможността да прецени вида на наказанията.

Попитана от журналисти извън залата как е възможно да не е наясно за какъв тип присъди пледира, прокурор Димитрова добави, че щом това не било конкретизирано изрично в пледоарията ѝ, значи ставало въпрос за ефективни наказания. Уточнението ѝ пред медиите обаче няма абсолютно никаква стойност, тъй като то не бе протоколирано по делото.

Според обвинителния акт Янева е дала разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС) с обект Централния полицейски регистър на МВР за общо 300 дни – срок, който значително надвишава позволения от закона.

Костадинов пък бе обвинен за съставянето на официален документ с "неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван като доказателство". Става въпрос за изготвянето на мотивите към исканията за въпросните СРС-та. Той бе изправен на съд и за това, че използвал акаунта на системен администратор от Шумен, за да направи справка на ЕГН-то на един от основните акционери в групата "Химимпорт" – Иво Каменов, чието име бе споменато още по време на първото заседание по делото на 20 октомври.

Тогава стана ясно, че според прокуратурата подсъдимият Тодор Костадинов е направил справка именно на неговия единен граждански номер, използвайки акаунта на системен администратор от Шумен. В четвъртък съдия Коев разпореди на страните да не споменават имена на свидетели, за да не се накърняват правата им. Затова и Каменов бе споменаван само като "свидетел номер 34".

Скандалът "Червей" избухна в началото на февруари, няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, доброволно да овакантят постовете си по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Според защитника на Янева – Трендафил Трендафилов, нито едно от действията на клиентката му, заради които тя бе изправена пред съда, не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Той пледира още, че прокуратурата приема, че има издадени разрешения за СРС-та, продължаващи 300 дни, но това не е вярно, тъй като става дума за две групи от секретни способи – едните продължили 120, а другите 180 дни. Разделени по този начин обаче, те влизат в разрешения от закона максимален срок.

Тезата на Трендафилов се опира основно на показанията на шефа на "Оперативни технически операции" в ДАНС Иван Бонев. Той обясни пред съда, че когато максималният срок на едно СРС е изтекъл и съдът разреши друго със същите способи и обекти, но началото му се разминава с края на предишното дори и с един ден, то е съвсем ново по смисъла на закона. Това на практика означава, че максималният 6-месечен срок може да се използва неограничен брой пъти спрямо един и същ обект, ако началото и края на всяко следващо СРС не съвпадат точно по дата и час.

Очаква се съдия Иван Коев да постанови присъдите на Владимира Янева и Тодор Костадинов в петък. Бившата шефка на СГС не се яви нито веднъж на заседанията по делото, тъй като не е задължена да го прави. Тя се отказа и от правото си да дава обяснения, както и на последна дума. Костадинов пък се обърна към съда единствено с думите: "Г-н съдия, невинен съм, моля да бъда оправдан".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?