Ченалова потвърди: Адвокат Мондешки е неизвестният мъж от последния запис по "Яневагейт"

Румяна Ченалова, сн. БГНЕС

Адвокат Момчил Мондешки най-вероятно е неизвестният мъж, който участва в разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, стана ясно в петък от думите на самата Румяна Ченалова. Тя най-накрая обяви, че си спомня кой трети човек е присъствал на неин разговор с Янева, говорейки за изтеклия в петък нов запис.

В петък сутринта сайтът "Биволъ" публикува нов запис на Янева, в който тя обяснява на Румяна Ченалова и очевидно на адвокат Мондешки истории от интимния живот на премиера Бойко Борисов. Съдия Янева, която е семейна приятелка на дясната ръка на премиера Цветан Цветанов, разказва как Борисов е купил къща за 1.5 милиона евро в "Барцелона" на любовница, към която имал “положително отношение“.

Малко след изтичането на записа Румяна Ченалова трябваше да се яви за пореден път в ДАНС за разпит. Този път тя призна кой е тайнственият мъж от записите.

Момчил Мондешки отказа да се яви за изслушване пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, въпреки че бе търсен над 70 пъти. По-рано пред ВСС Ченалова бе посочила трима вероятни адвокати, които може да са "тайнственият мъж" от записите – Мондешки, Христо Христов и Иван Тодоров. От тях само Иван Тодоров се яви пред ВСС и представи дори писмени доказателства, че никога не се възползвал незаконно от контакта си с Владимира Янева.

За адвокат Мондешки се говори, че е бил близък до бившото ръководство на Софийския градски съд и чест гост в кабинета на Владимира Янева. Той е бил страна по търговски дела, гледани от Ченалова.

Информация, че мъжкият глас, който се чува в записите, е именно на адвокат Мондешки, се появи в началото на "Яневагейт" в сайта ПИК, но няколко часа по-късно информацията беше свалена. Етичната комисия изпрати запитване до сайта, но от там не е дошъл отговор.

Сега Ченалова разказа, че разговорът за любовницата на премиера е бил проведен в нейния дом след отстраняването на Янева от поста. Тогава тя я посетила и са разговаряли няколко часа. Ченалова не изключи все пак възможността новият запис да е част и от друг разговор между двете, отново в дома на Ченалова, а мъжкият глас да не е на Мондешки.

Бившата съдийка каза пред журналистите, че ВСС продължават да ѝ праща искания за справки по нейни дела, въпреки че тя вече не е съдия. Според нея става дума за "разправа и системно плашене".

Румяна Ченалова няма обяснение защо Етичната комисия на ВСС е приела, че проверката по записите трябва да се прекрати. Тя каза, че е можело да се назначи гласова експертиза, която да установи идентичността на гласовете на участниците в разговора. Според Ченалова неназначаването на такава експертиза ясно показва намерението на прокуратурата - да се прекрати и делото по казуса.

Ченалова коментира и темата с изпратения до Лозан Панов есемес от Бойко Борисов. Според нея това показва, че нещата се случват точно така, както са описани от Владимира Янева в записите.

"Сега всички се правят, че нещата не са се случили, а членовете на ВСС се успокоиха, че мандатът им няма да бъде прекратен предсрочно и продължават с действията си", каза тя. Бившата съдийка допълни, че има една малка група членове на ВСС, които се опитват да променят статуквото, но за мнозинството се е доказало кой има решаващата роля при взимането на важните решения.

Според нея човекът, който е изпратил есемеса до Борисов преди ден е или Ясен Тодоров, или Димитър Узунов, защото те са му най-близки. Самият Бойко Борисов отрича това и казва, че есемесът с донесението какво говори Лозан Панов му е изпратен от негов съветник. Това е напълно невероятно, защото огромна част от медиите, които отразяваха на живо ВСС, още не бяха публикували информация за това, че Панов е повдигнал въпроса за изслушване на премиера във ВСС. Отделно донесението е написано от първо лице множествено число, което показва, че става дума за човек от мнозинството във ВСС.

Няма как премиерски съветник да предаде информацията за Панов, без да я прочете в медиите. Никоя медия не бе публикувала информация, че ВСС е отхвърлил искане на Панов за изслушване на премиера, защото ВСС просто не бе взел подобно решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?