Сексуален привкус се появи в записите от "Яневагейт"

"Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години", признава ексшефката на градския съд

Владимира Янева

Нов епизод от записите на скандалните разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова публикува сайтът "Биволъ" в четвъртък.

В предишните разговори ставаше въпрос за директна търговия с влияние и задкулисни договорки, в които бяха замесени премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и членовете на ВСС Ясен Тодоров и Димитър Узунов. Настоящите откровения на Янева насочват към секса като инструмент за такива договорки.

"Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години... С'я зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл... Ся' за к'во трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо", признава Янева пред Ченалова в контекста на атаката, която премиерът предприе срещу нея в началото на годината след избухването на скандала с незаконни СРС-та, известен с името на разработката на ДАНС "Червей".

Бившата ръководителка на Софийския градски съд пита събеседничката си: "Ти к'ъв мислиш ще ми бъде разговора с него?" След което саркастично добавя: "Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?"

Тази част от разговора между двете съдийки бе предшествана от разказа на Янева за това как близкият приятел на Бойко Борисов, който "взел Рубин" я е посъветвал да се обади лично на премиера и да си се срещне с него, защото Бойко си искал.

От изповедта на Янева в предишния епизод стана ясно, че Александър Сталийски я посъветвал: "Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря...". Тук се намесваше Ченалова с въпроса: "Ами ти защо не отидеш и да си говориш с него?" На което Янева отговаряше: "Ами защото не искам", припомня "Биволъ".

Владимира Янева бе избрана за председател на Софийския градски съд през 2011 г. (вероятно това има предвид с думите си "Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години"), когато бе най-известна с това, че е семейна приятелка на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, дясна ръка на Борисов в ГЕРБ.

Това е най-новият епизод от аферата, която след дълго увъртане главният прокурор най-накрая обяви, че ще бъде разследвана по същество, а не само в частта дали записът е незаконен. Миналата седмица той бе изслушан от Етичната комисия на ВСС във връзка със споменаването му от Янева.

Главният прокурор Сотир Цацаров не крие пристрастното си отношение към аферата "Яневагейт", определяйки пускането на записите за "изнудване" и "политическа игра". Ръководителят на държавното обвинение, което единствено може да разследва подозренията за търговия с влияние, определя себе си като "споменат", а не "замесен" в аферата.

От предишните записите може да се чуе разказа на Владимира Янева, която обяснява как премиерът Борисов казал на Цацаров да я "опраска" по делото "Червей". После тя разказва как главният прокурор ѝ обяснил, че не му се занимава с това и би опитал да се завоалират нещата.

Бившата съдийка Румяна Ченалова на свой ред разказва, че Янева и мъжът ѝ са отишли в нейната къща и са ѝ дали пари, за да купят мълчанието ѝ. Владимира Янева я предупредила да не говори срещу главния прокурор. Цацаров отрича твърдяните факти.

"Най-вероятно това е част от разговорите, които сме водили". Така коментира по-късно през деня поредната порция изтекли записи едина от участничките в разговорите - Румяна Ченалова. Пред "Клуб Z" тя заявява, че не бива "да се забравят тези неща". "Не бива и да потъват по старата българска поговорка "всяко чудо за три дни". Защото, ако ги забравим, означава да позволим те да продължат да съществуват. Да стават все по-зловредни за обществото и по този начин да генерират други такива отношения", коментира още Ченалова.

Споделяне

Още по темата

Още от България