Прокуратурата разследва по същество "Яневагейт" с изходна теза, че Цацаров не е "замесен"

Главният прокурор вижда сценарий – не за преврат, а за конституционни промени, свързани с правомощията му

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва по същество съдържанието на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдията от същия съд Румяна Ченалова, съобщи ръководителят на държавното обвинение Сотир Цацаров, който изрично подчерта, че той не се смята за замесен, а "споменат" в аферата, проверявана от неговите подчинени.

"Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор", посочи Цацаров, с което намекна в каква посока очаква да приключи зависимото от него разследване.

Съобщението той направи в понеделник, след като контролираните от депутата Делян Пеевски медии три дни тръбят за "преврат" срещу главния прокурор, премиера и държавните институции заради публикуваното от Mediapool становище на официален представител на Европейската комисия за необходимостта от разследване на записите, чиято независимост може да се гарантира, само ако замесените в тях не участват в процеса. Тъй като в България само прокуратурата може да разследва, а всички прокурори са еднолично подчинени на главния, от позицията следва, че Сотир Цацаров би следвало временно да се оттегли. Именно този извод на Mediapool "взриви" главния прокурор, който на 26 ноември поиска незабавно отговор от ЕК и оттам му отговориха, че не са искали неговото оттегляне и че ЕК "не влиза в дискусии как всяка страна членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи".

Очевидно Цацаров е схванал посланието за независимо разследване на изнесените факти в разговорите, а не само кой ги е направил, каквато бе първоначалната му позиция.

Досъдебното производство е образувано от Софийска градска прокуратура и освен съдържанието на разговорите между Янева и Ченалова, ще се проверяват изявленията на последната за това, че елегантно получавала указания от шефката си и Цацаров по важни търговски дела.

Той отрече да е давал указания как да се реши едно дело, в което, според Ченалова, бил намесен посланик.

Главният прокурор декларира също, че не се чувства застрашен от правосъдния министър Христо Иванов. "Не съм толкова страхлив", каза той.

В "Яневагейт" няма замесени, има споменати

В аферата "Яневагейт" няма замесени. Има хора, които са споменати в разговор между две лица, каза Цацаров и отговори с тройно "не" на въпрос дали смята да се оттегли временно, за да гарантира безпристрастната проверка на фактите в разговорите.

Все още няма отговор на въпроса как ще се гарантира независимост на проверката, при положение, че главният прокурор може да указва на всички свои подчинени как и какво да разследват.

"Замесени означава, когато си замесен с действие, а споменат си, посочен си, когато фигурираш в нечий диалог. Това може да се случи на битово или на институционално ниво на всеки един от нас, на всеки един от вас (журналистите). Аз съм замесван ежедневно в сума разговори", обясни Цацаров. После пита един от журналистите дали би се оттеглил от работа, ако някой го спомене в разговор, че е взел пари.

Цацаров повтори още веднъж, че премиерът Бойко Борисов няма никакво отношение към повдигането на обвинение по делото "Червей" – т.нар. нареждане на премиера Янева да бъде "опраскана" от Цацаров.

По отношение на споменаването на името "Делян" в записите и обяснението на Ченалова пред медиите, че става дума за Пеевски, главният прокурор заяви: "Независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор в резултат, на който е било въздействано една от двете дами да не бъде обвиняема. Такъв досег аз лично съм нямал. Всеки отговаря сам за себе си."

Какъв е сценарият

За разлика от медиите на Пеевски, които говорят за "преврат" (зам.-председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ дори поиска ДАНС да разследва Mediapool за поисканото мнение на ЕК -бел.ред.), Цацаров изрази мнение, че става дума за сценарий. От обясненията му се разбра, че сценарият той вижда в това сайтът "Биволъ" да публикува записите "Яневагайт" точно преди окончателното гласуване на конституционните промени и внесените от депутати от РБ предложения за въвеждане на някаква форма на отчетност върху институцията на главния прокурор.

Без да посочи директно Радан Кънев и партията му ДСБ, той показа ясно, че говори за тях.

"Записите са атака срещу много други неща, сред които и аз. Това обаче не е атака пряко и само срещу мен. Не съм привърженик на конспиративни теории, но за мен действието е действие по сценарий. Сценаристите не са в Париж или Франция, или където и да се намира местонахождението на списващите "Биволъ". Сценаристите са тук. Те са в София. Понеже смятам, че това е сценарий, той е задействан и ще продължи да действа, докато продължат да действат, докато преминат всички процедури около конституцията. Сценарият има политически отзвук. Той цели да изкара на бял свят, да вдигне високо едно знаме, което знаме да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и единствени носители на единствената правда", обясни Цацаров.

Той още веднъж каза, че с Владимира Янева е разговарял само в качеството ѝ на председател на Софийския градски съд. Без да твърди друго, Румяна Ченалова каза, че Сотир Цацаров е говорил с бившата шефка на съда по висящо търговско дело, което е било гледано от самата Ченалова. В понеделник Цацаров отрече нейните твърдения лаконично: "Естествено, че няма такова нещо". Не се разбра кое е естествено, че няма такова нещо или че е естествено да се отрече.

"Не се чувствам замесен, а (се чувствам) като човек, чието име съвсем съзнателно е положено в целия този сценарий. Целият този сценарий има още една цел и това е обезвреждането на конституционните промени. Има политическа сила, която има пълен интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява от близо две години вече върху българската прокуратура. Аз не съм чувствам жертва. Лидерът на тази политическа сила не е човекът, който ще ме призовава да си изчистя името, защото аз няма от какво да се срамувам, нито лидерът на тази политическа сила е човекът, който мен ще ме определи за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си", обясни Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България