Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентът отхвърли идеята на шефа на ВКС за независима комисия "Яневагейт"

Лозан Панов: Има инстицуионален вакуум – няма кой да разследва главния прокурор

6 коментара
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отхвърли в четвъртък идеята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да създаде под своя егида комисия "Яневагейт", която да извърши независима проверка на аферата. По-рано през деня шефът на ВКС излезе с това предложение заради тежкия удар, който получи съдебната власт от този случай. В него са замесени главният прокурор и множество членове на ВСС.

"Вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване, след като вече по някакъв начин името и на главния прокурор също е замесено", заяви председателят на ВКС. "В тези записи, без да твърдя дали това, което е в тях, е истина или не, става дума за лица от съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Ето защо орган над тези три власти трябва да направи разследване", коментира Панов, според когото само такава комисия може да даде убедителни отговори на обществото.

Той предположи, че идеята му ще бъде атакувана с аргумент, че няма регламент. "Но моралът стои над закона. На този аргумент кой може да се противопостави. Готов съм да направя среща с президента и това ще бъдат моите аргументи", каза Панов.

Президентът "не може да изземва правомощия"

Предположението на Лозан Панов се оказа вярно, тъй като Росен Плевнелиев излезе с точно този аргумент.

"Всяка една правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти", се казва в позицията на държавния глава.

Според него "вакуумът", за който говори Лозан Панов, може да бъде запълнен само от Народното събрание. "Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", казва Плевнелиев.

Той напомня, че в страната има компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина в аферата. Президентът казва, че сформираната от него комисия няма да има средствата да достигне до истината, защото не може да разпитва, да възлага експертизи и да оценява доказателства.

"Силата на една държава не се гради върху това най-високостоящите политици да разрешават всички спорове, а по-скоро върху ясната система от правила, който позволява колкото и високо да стои един политик или магистрат, винаги да има един орган, който може да разследва неговите действия и винаги да има механизъм, който да позволява да се санкционират неправомерните деяния", казва президентът. В случая изглежда, че явно такъв орган няма, тъй като прокуратурата проверява само кой е направил записите, а ВСС разпитва замесените при пълна липса на публичност.

Всяка власт е спомената в тези записи, трябва да се намеси президентът

Лозан Панов показа, че е наясно с тези проблеми. "Ако проверката се извърши само от орган, който стои само в полето на съдебната власт, той ще бъде дискредитиран от самото начало. Всяка една власт е спомената в тези записи. За да има обективна и прозрачна проверка, тук няма как да не се намеси и президентът", обясни шефът на ВКС.

"Съдебната власт не може сама да се справи с този казус, защото нейните актове биха били лесно атакуеми", коментира Лозан Панов. "Не знаем дали всичко това е истина или не, но ако не направим стъпки да разберем, съмненията ще останат, петното ще бъде върху имиджа на България", каза Панов.

Той не смята, че изслушване на премиера би довело до някакъв резултат: "Дали трябва да бъде призован премиерът? Ако аз съм премиер и ме вика орган от съдебната власт, повярвайте ми, няма сила, която да ме накара да дойда и да говоря, защото ВСС е част от съдебната власт. Премиерът не е магистрат. В случая въпросът не е само етичен, той засяга въпроси, свързани с независимостта на съдебната власт, за търговия на влияние.."

Прокуратурата няма как да разследва казус, в който е намесен главният прокурор

"Следващият аспект на въпроса е свързан с последното интервю на г-жа Ченалова", продължи Лозан Панов, визирайки твърденията на Ченалова за предлаган ѝ от Янева подкуп.

"Имаме данни за престъпление. Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, че прокуратурата няма как да тръгне да търси данни за престъпление, след като името на главния прокурор също е замесено. Този вакуум не е случаен, още при самото създаване на конституцията. Трябва да се търсят други решения, свързани с морала", призова Панов.

Той разкритикува Етичната комисия на ВСС, която е провела едно закрито заседание по казуса със записите.

"Очевидно е, че г-жа Румяна Ченалова иска да говори. Въпросът е кой ще я чуе. Пред кой орган, как и по какъв начин, тя може да изложи това, което иска да каже. ВСС трудно ще убеди обществото, че може да направи същностна, обективна и прозрачна проверка. Заседанието на Етичната комисия беше закрито. Ако то беше открито, това щеше да е част от публичността, образ, който съдебната система няма как да не търси", обясни Панов.

Конституционните промени трябва да засегнат и държавното обвинение

Лозан Панов обвърза аферата "Яневагейт" и с конституционните промени, призовавайки за реформа на прокуратурата.

"В първоначалния си вид конституционните промени бяха много по-радикални и същностни. "Историческият компромис" и пътят, който се извървява, е крачка след крачка назад", каза той. В отговор на въпрос дали промените трябва да засегнат и държавното обвинение, Панов ясно заяви мнение, че конституционната реформа трябва да бъде по-радикална в тази посока.

Проблемът е в съдебната власт, замесването на премиера отклонява вниманието

Правосъдният министър Христо Иванов също настоя за задълбочена проверка, но от Висшия съдебен съвет, а не от друг орган. Според него Етичната комисия на ВСС е проявила "изключителна арогантност", провеждайки изслушването на Владимира Янева при закрити врата и без желание да се зададат адекватните въпроси.

"ВСС трябва да отговори на очакванията и на обществото, и на европейските партньори. Аз мисля, че проверката трябва да започне във ВСС, който има 25 члена и капацитет да проведе я проведе задълбочено. Ако се стигне до проверка от прокуратурата, мисля, че трябва да поставите въпросите си там", каза Иванов. Според него не бива да има съмнения, че аферата "Яневагейт" ще влезе в доклада на Европейската комисия през януари.

Правосъдният министър обаче смята, че замесването на премиера в скандала отклонява вниманието: "Опитите през цялото време да се замеси премиерът Борисов в тази история са опити да се отклони вниманието от хората във ВСС. Още на 6 декември миналата година двамата излязохме с обща позиция, в която се настояваше за пълна проверка на всички обстоятелства около твърденията на френския посланик и на съдиите в СГС за нередности в управлението на СГС. Ако тогава тази пълна проверка беше направена, сега нямаше да сме в тази ситуация".

Според Христо Иванов въпросът не е в "опраскването" (за което Янева разказва, че премиерът е искал от главния прокурор - бел.ред.), въпросът е в завоалирането на скандала.

"Изпълнителната власт в публична позиция е настоявала за проверка. Тя дори е оказвала натиск за провеждането на тази проверка. За шест месеца обиколих всички студия, настоявайки тя да се извърши, да се проверят твърденията за корупционни схеми в Софийския градски съд. Да се види кой ги е създал, кой оперира с тях и докъде стигат, как се свързва с твърденията на Калоян Топалов, че има съмнения за дистанционен достъп до компютърната система на СГС и разпределението на делата. Напълно е логично изпълнителната власт да настоява тези обстоятелства да бъдат проверени тези твърдения. При премиера няма сюжет (в аферата "Яневагейт")", каза Иванов.

Ако проверката "почне да се цели в най-далечната фигура (премиера), правим едно сигурно нещо и то е всичко да потъне в мъгла".

""Опраскването" е част от една публична позиция на изпълнителната власт", казва Иванов. Той напомни за твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че премиерът не му е оказвал натиск.

"Всичко това се е случило публично, нека да се фокусираме върху завоалираната част от нещата, защото тя е по-важна. Дайте наистина да проверим за корупционните схеми в СГС, защото те наистина са по-важни", каза министърът.

"Позицията на ЕК е част от сценарий за изкуствено поддържане на напрежението"

Председателят на ВАС Георги Колев каза, че не го интересува темата и не разбира какво се дискутира в момента. Според него Европейската комисия няма право на мнение. Този коментар той направи по повод краткото обсъждане във ВСС на отговора на ЕК по запитването на Mediapool за аферата "Яневагейт". Преди ден официален източник от ЕК заяви в писмен отговор до Mediapool, че "независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

Позицията на ЕК е част от сценарий за изкуствено поддържане на напрежението преди разглеждането на промените в конституцията, коментира Георги Колев.

"Мен не ме интересува дали ще има проверка. Как точно ще проверим едни факти, които могат да станат сюжет на книга. Един човек излага своите виждания пред друг човек. ЕК е била подведена. Ние не знаем какви факти са им били представени и от какви медии. Не знам какво точно дискутираме в момента. Няма официално представена позиция на ЕК от държавен орган... За какво говорим в момента?", избухна шефът на ВАС, който, според разказите на Владимира Янева, се опитва да ѝ помогне да не я "опраскат".

Членът на ВСС Галина Карагьозова обаче изрази противоположно мнение. Според нея становището на ЕК може да бъде обобщено само по един начин – че трябва да се направи обективна проверка на фактите. "И ние сме длъжни да направим обективна проверка на фактите", призова тя.

Колегата ѝ Светла Петкова (Владимира Янева я представя като един от своите хора в съвета- бел.ред.) предложи да не обсъждат позицията на Брюксел, защото няма нищо официално във ВСС.

По-късно ВСС изпрати писмо до Mediapool с искане да му бъде предоставена позицията на ЕК, отразена в публикацията от 25 ноември. Редакцията на изданието изпрати искания отговор.

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров е поискал в четвъртък официална позиция от Представителството на ЕК в София и е получил такава броени часове по-късно. В нея се казва, че "медийни публикации, които твърдят, че ЕК призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни..Ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как всяка страна членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи".

Всъщност двете позиции се разминават само на пръв поглед. Защото във въпросите на Mediapool не става дума за оттегляне въобще на главния прокурор и замесени в "Яневагейт", а в отговора от официален източник на ЕК се изразява мнение, че "независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

Така или иначе мнозинството във ВСС послуша шефа на ВАС и реши с 11 на 8 гласа въобще да не се занимава с позицията на Еврокомисията.

Друг замесен в аферата - Ясен Тодоров (шеф на Етичната комисия във ВСС) - на свой ред изчете едно към едно позицията на прокуратурата, че медиите манипулирали тезата на ЕК. Според него случаят е приключен.

Румен Боев (бивш прокурор, замесен в аферата "Ситнилски") също се намеси и каза, че ВСС "трябва да си държи на нивото" и да не обсъжда информациите на някакви "сайтове". Той имаше предвид официалната позиция на ЕК, изпратена до Mediapool, и сайта "Биволъ", който разполага със записите по аферата "Яневагейт".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Сандокан
  #6

  Щеше да бъде хубаво, ако президентът можеше да създаде такава комисия, ама Плевнелиев е напълно прав, че не може и че ако създаде нещо подобно, то няма да има нито легитимност, нито власт и резултатът ще е само омазване и измъкване на забърканите. Плевнелиев много точно посочва кой може да разплете това кълбо - само Народното събрание може да промени така закона за съдебната власт, че главният прокурор да не бъде недосегаем, да не бъде падишах на прокуратурата и да може да бъде разследван. Разбира се, този проблем е създаден от законодателите, за да няма истинско правосъдие в България, и те няма да го разрешат.

 2. И какво от това
  #5

  Ето КОЙ ляга на корупцията по високите етажи на властта, и възпрепядстване на правосъдието в съдебната система -наш ОФшорко Офшорков-2-ро поколение комунистическа номенкалтира, пробутван ни за голЕм приятел на Запада! С такива комунистически номенклатури начело на държавата, нямаме нужда от врагове!

 3. Милостипросим
  #4

  Мисля, че Христо Иванов е прав за това, че ВСС трябва да свърши работата. При това прозрачно. И коректно. Докрай -- до изводи без замитане.

  И мисля, че президентът не си свърши работата. Той ли не разбира, че правният вакуум е резултат от калпавото функициониране на оторизираните органи!
  Тук се сетих колко решително се намеси Плевнелиев по денонсирането на едни калпави кандидатури за Конституционния съд преди 3 години. Тогава --- още млад президент -- явно още не е знаел, че "Силата на една държава

 4. Apostol
  #3

  Опраскването, своите хора във ВСС, групата на Цацаров, групата на Янева, заговори, далавери...Е всичко това е съдебна система!!! Авгиеви обори!!! Панов да ме прощава, но нали винаги са пискали, че са независими. Защо сега президентът да им рине л...та? Закриване на цялата съдебна система! И изграждане на чисто в съвсем друг вариант. Съдиите и прокурорите - пряко избираеми от народа. Прокуратурата - в министерството на правосъдието! Парламентарен и пряк контрол, включително отзоваване на магистрати! Блатото вече изригва отровни газове. Взривът е близо.

 5. strobo
  #2

  Това го най умеем в България, да сипем клюки!!!

 6. Коментарът е изтрит в 14:15 на 26 ноември 2015 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.