Съдът: ВСС е действал незаконно по случая с Владимира Янева

Владимира Янева

Върховният административен съд (ВАС) окончателно реши, че Висшият съдебен съвет (ВАС) незаконно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева за аферата "Червей".

Това е второ загубено важно дело от съдебния съвет, чиято дисциплинарна практика изглежда все по-дискредитирана. В края на октомври съдът се произнесе окончателно, че ВСС е трябвало да образува дисциплинарно производство и срещу следователя Петьо Петров–Пепи Еврото за "провокацията към подкуп".

 

Предложенията за дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и Еврото бяха внесени от правосъдния министър Христо Иванов. И в двата случая обаче ВСС отказа да образува производства.

Така Петьо Петров беше освободен от съдебната система като напълно невинен и с полагащите му се 19 брутни заплати накуп. Владимира Янева бе отстранена и изправена на съд за разрешаване на незаконни специални разузнавателни средства, но без ВСС да я ангажира с някаква отговорност. Правосъдният министър безуспешно искаше уволнението на шефката на градския съд.

Кадровиците на Темида се оправдаваха, че цялата информация по нейния случай е класифицирана. ВСС не се съобрази с факта, че всичко отдавна бе станало ясно за широката публика, а Националното бюро за специалните разузнавателни средства бе декласифицирало достатъчна част от материалите. Сега дори и наказателното дело срещу Янева се води при открити врата.

Решението на ВАС отваря възможност за образуване на дисциплинарно производство за уволнението на отстранената съдийка. Това обаче няма да мине без спорове във Висшия съдебен съвет, тъй като срокът за образуване на дисциплинарка е шест месеца от откриване на нарушението. Въпросът е дали делото пред ВАС спира този срок. Ако не го спира, то това означава, че решенията на ВСС по дисциплинарните въпроси са на практика необжалваеми.

Уволнение на Янева би възпрепятствало връщането ѝ в съдебната система, ако бъде оправдана от съда по делото "Червей".

По казуса с Пепи Еврото решението на съда може да донесе само морално удовлетворение за правосъдния министър, тъй като следователят вече е освободен от съдебната система и няма как да му се потърси отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?