Нов отказ за дисциплинарки срещу Владимира Янева и Пепи Еврото

Нов отказ за дисциплинарки срещу Владимира Янева и Пепи Еврото

За втори път Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да подведе под дисциплинарна отговорност бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради нарушения при разрешенията за използване на СРС-та по разработка "Червей“, съобщи сайтът "Съдебни репортажи". Втори отказ има и за бившият ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, който също няма да бъде подведен под дисциплинарна отговорност.

Кадровиците на Темида веднъж вече отказаха да разследват Янева по предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов с мотив, че материалите са класифицирана информация и те нямат право да получат достъп до тях.

Предложението на министър Иванов отново бе вкарано в съвета, след като от Бюрото за контрол над СРС-та изпратиха разрешенията на Янева, които не представляват класифицирана информация.

Сега ВСС намери нова порция абсурдни мотиви, за да не разследва Янева. Причината този път е, че министърът на правосъдието е трябвало да обжалва първия отказ на съвета да образува дисциплинарка пред Върховния административен съд.

Отказът да се образува дисциплинарка срещу Петьо Петров отново бе постановен с аргумента, че давността за дисциплинарно преследване срещу него е изтекла.

По случая с Еврото в началото на февруари Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го посочи като извършител на престъпление. В същото време съдът оправда напълно бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов за даване на подкуп от 20 000 евро на Петров, който бе основен свидетел в знаковия процес. Следователят бе посочен от три съдебни инстанции като извършител на престъплението провокация към подкуп.

Въпросът за изтичане на давността е много спорен. Мнозинството в съвета смята, че дисциплинарно производство не трябва да се образува, защото това е трябвало да стане още през 2010 година, когато случващото се по делото бе разгласено от медиите.

Тази позиция предизвиква недоумение, защото, въпреки изнесеното в медиите, съдът можеше да реши, че в случая няма провокация към подкуп. Поради тази причина единственото издържано решение бе да се приеме, че давностният срок тече от 3 февруари 2015 г. тази година. Тогава ВКС окончателно обяви, че именно следователят е опитал да вкара Цонев, Сантиров и Попов в корупционна схема.

Мнозинството във ВСС обаче реши да пусне Петьо Петров да излезе чист от системата и да вземе десетина брутни заплати за довиждане. Още по-скандално бе решението на прокуратурата да не му повдигне обвинение за провокация към подкуп, въпреки наличието на три съдебни решения, които я призоваваха да стори това.

На този фон председателят на ВКС Лозан Панов предложи на съвета да образува дисциплинарно дело срещу зам.-председателя на СГС и ръководител на Наказателното отделение Петя Крънчева. Предложението на Панов бе прието.

Съдия Крънчева е една от най-противоречивите фигури в Софийския градски съд. Тя бе приближена до бившия председател на съда Владимира Янева. При проверката в СГС за Крънчева излязоха смущаващи данни. Срещу нея има доказателства, че е била единственият съдия, който е подбирал предварително съдебните заседатели, с които работи. Това е в нарушение на Закона за съдебна власт. Освен това излязоха и данни за манипулиране на системата за разпределение на делата в нейното отделение, за която тя е отговаряла. По документи Крънчева е имала зачислени няколко дела, които реално не са ѝ били разпределени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?