ВСС отказа наказания за прокурорите, спасили от съд министъра с френските социални помощи

Цацаров нападна правосъдния министър с опорните точки от медиите на Пеевски

Христо Динев и Боряна Бецова. Колаж: Mediapool.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и обвинителката от същия съд Боряна Бецова заради забавено производство срещу бивш министър от кабинета "Орешарски" по сигнал, че е източвал неправомерно френската социална система.

Предложенията за двамата прокурори бяха внесени от министъра на правосъдието Христо Иванов и бяха обсъдени на открито заседание на ВСС по изрично настояване на главния прокурор Сотир Цацаров, който се мотивира със значителния отзвук на темата.

От развоя на дискусията обаче стана ясно, че мотивът на Цацаров за публичната дискусия има по-голяма цел, при това с троен ефект - да оневини Динев и Бецова за отказа от правосъдие по казуса "Данов" и за отказа да разследват Делян Пеевски, както и да легитимира тиражирани от медиите на Пеевски инсинуации по адрес на правосъдния министър.

Предложението на Христо Иванов за дисциплинарно производство срещу прокурор Бецова е за забавеното произнасяне по проверката срещу бившия министър на инвестиционното проектиране от кабинета "Орешарски" Иван Данов. Публикация на "Биволъ" разкри, че без правно основание той е получил близо 15 000 евро социални помощи от френската държава. Сайтът сезира прокуратурата, която започна проверка.

Хронологията на случая "Данов"

Казусът с бившия министър от кабинета "Орешарски" датира от юни 2013 г., когато "Биволъ" съобщава, че от септември 2004 до май 2005 г. Иван Данов е получил неправомерно близо 15 000 евро от френските социални служби.

В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, сочи разследването. Министърът категорично отхвърля тези заключения.

Първоначално прокуратурата не се сезира от публикацията на "Биволъ", но Атанас Чобанов внася официален сигнал в началото на 2014 г. Прокуратурата има повече от година да реши дали да образува поне досъдебно производство срещу Данов, за да предотврати изтичането на давността. Софийската градска прокуратура обаче отказва с аргумент, че няма данни за престъпление.

Журналистът обжалва пред Софийската апелативна прокуратура. От там също отказват да образуват дело срещу бившия министър, но вече с други аргументи. Апелативната прокуратура явно е изчакала да мине месец май 2015 г., за да изтече давността. Едва тогава тя обявява, че в сигнала на журналиста има данни за извършено престъпление от страна на Иван Данов, но давността вече е изтекла и дело не може да започне.

В крайна сметка прокуратурата мота проверката над една година, за да я прекрати накрая по давност. Казусът престоя най-дълго време при известната прокурорка Боряна Бецова, която води и проверките срещу Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и "Протестна мрежа".

Правосъдният министър поиска да се образува дисциплинарно производство срещу Бецова за забавеното произнасяне и крайното ѝ решение, а срещу началника ѝ Христо Динев - за неупражнен контрол.

Бецова излезе с позиция, че Данов не е извършил престъпление. Отказът ѝ да образува досъдебно производство бе обжалван и отменен от Софийската апелативна прокуратура, но през това време изтече давността на делото "Данов". Още през юни обаче това се използва, за да се образува досъдебно производство за набеждаване срещу Атанас Чобанов от "Биволъ", което впоследствие също бе прекратено.

Христо Иванов обясни, че внася това предложението за дисциплинарните производства ден преди изтичането на последния възможен срок ВСС да се произнесе – 1 декември. Министърът каза, че е изчакал шест месеца, за да види дали съдебният съвет сам ще предприеме нещо.

В крайна сметка двете му предложения бяха отхвърлени с 16 гласа "за", един "против" и 6 "въздържал се". Мотивите бяха, че предложението на министъра е неясно, а обвиненията били по същество за прокурорската работа, за която двамата прокурори имат функционален имунитет.

Сотир Цацаров използва случая и обвини министър Иванов, че предлага дисциплинарките с "точна цел и точен момент".

Първо обясни, че точно сега, когато ВСС обсъжда предложението, прокурор Бецова иска в съдебна зала налагането на 4 години затвор срещу Христо Бисеров, с което "защитава интересите на българските граждани".

После Цацаров изброи медийните публикации, които са станали основа за предложението срещу Динев и Бецова. Той започна от "Биволъ", мина през "Съдебни репортажи", "Клуб Z" после през "Капитал" и завърши с Mediapool.

"Медиите са услужливо събрани на едно. Един доста избирателен набор. Вие извеждате вината на Боряна Бецова, която е да не образува досъдебно производство. Но вие не извеждате вината на Бецова от постановлението ѝ, а от публикация в "Биволъ". Стигнахте до там да обвините прокурор за негово постановление, защото в сайта "Биволъ" пише, че то е немотивирано", каза Цацаров.

Той нарече гореизброените медии "присъдружни" на Христо Иванов, с което влезе в реториката на медиите, контролирани от Делян Пеевски. Накрая Сотир Цацаров попита министъра дали не си отмъщава на Боряна Бецова за отказа ѝ да образува досъдебно производството по проверката срещу Пеевски.

"Дали цялото това отношение към Боряна Бецова не е, защото тя се е произнесла с отказ по сигнала за Делян Пеевски (на "Протестна мрежа"), който е подписан и от вас? Знам, че ще кажете, че няма такова нещо, но все пак го кажете пред ВСС. Бецова не е ябълка, не е гнила. Тя е добър прокурор. Ако не бях го казал, по-добре е да си тръгна, което удоволствие аз няма да ви доставя", каза Цацаров и допълни, че не би бил толкова емоционален, ако Бецова сега не била в съдебна зала.

Напомнянето на Цацаров, че в качеството си на шеф на неправителствена организация (какъвто беше преди да стане министър) Христо Иванов е подписал сигнала на "Протестна мрежа" срещу Пеевски, е една от неизменните "опорни точки", тиражирани от медиите на Пеевски. Но главният прокурор не спря с това, а се изяви като говорител на най-манипулативните интригантски тези в тези медии, коментирайки кои хора точно в "Капитал" са писали за разследването на бившия министър Данов. Цацаров отбеляза, че материалът в "Капитал" не бил подписан, но предположи, че авторът е или "дъщерята на министър Румяна Бъчварова, или Росен Босев, няма кой друг, защото те следят съдебната тема".

Цялото изказване приключи с обръщение към министъра: "На ваше място аз бих се срамувал от това, което сте направил".

Христо Иванов лаконично отговори, че когато е внасял предложението срещу двамата прокурори, няма как да е знаел, че Бецова ще е в съдебна зала и по кое дело. Той допълни, че главният прокурор се отклонява от основната тема за дисциплинарните производства и му предложи да се направи дебат по другите въпроси друг път.

За сравнение, Етичната комисия на ВСС проведе закрити изслушвания на Владимира Янева и Румяна Ченалова – двете съдийки, участващи в разговорите "Яневагейт", в които се обсъждат задкулисни машинации по върховете на съдебната власт и са намесени имената на главния прокурор, шефа на ВАС, членове на ВСС, министър-председателя, депутата Делян Пеевски и пр. Въпреки огромния обществен интерес към фактите в тези разговори, ВСС не пожела изслушванията да са открити.

Споделяне

Още по темата

Още от България