ВСС пресметна становищата за Гешев - 73 "за", 12 - "против"

ВСС пресметна становищата за Гешев - 73 "за", 12 - "против"

Висшият съдебен съвет (ВСС) пресметна, че през изминалите три месеца в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев са постъпили 73 становища. Отрицателните са само 12. Последният срок за подаването им изтече на 16 октомври.

Мощната подкрепа за Гешев започна още от първите дни след обявяването на кандидатурата му. Тя бе издигната от всичките 11 членове на прокурорската колегия във ВСС, начело с главния прокурор Сотир Цацаров.

Седмица по-късно започна да се лее и подкрепата от "трудови колективи" по места – окръжни и районни прокуратури в страната. Към възторга от качествата на Гешев се присъединиха от МВР и от ДАНС. И двете структури са част от изпълнителната власт и не би трябвало да се месят в работите на съдебната, но това не ги спря.

Отрицателно за кандидатурата на Гешев са се изказали предимно неправителствени организации, отчита ВСС. Сред тях гражданското движение "БОЕЦ", Българският Хелзинкски комитет. Отрицателни становища са дали и адвокати – "Фейсбук общност на българските адвокати", Висшият адвокатски съвет и адвокатите от Пловдив.

Пак само неправителствени организации са написали и въпроси към Гешев. Тези, които го подкрепят, рядко имат питания.

Споделяне

Още по темата

Още от България