Трудово-колективна подкрепа под шаблон за Гешев

Кандидатът за главен прокурор не зачита основни начала на правовата държава, обяви БХК

Снимка: БГНЕС

Становищата в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев са писани под шаблон – с еднакво съдържание и леки модификации. Това посочват от Българския хелзинкски комитет (БХК) в свое становище относно кандидатурата на Гешев до Висшия съдебен съвет (ВСС). Освен това мненията са от субекти (органи на съдебната власт, ДАНС), за които законът не предвижда подобно правомощие. Самият кандидат не притежава нужните качества за заемане на поста, той не зачита основни принципи на правовата държава, твърдят от БХК.

Трудовите колективи пишат

През последните месеци кандидатурата на Гешев, която трябва да бъде гласувана от ВСС след десет дни, бе масово подкрепена от прокуратури по места, областни дирекции на МВР и ДАНС. При прегледа им се установява, че те са с идентично съдържание, а някои от тях са публикувани десетина дни след обявяването на кандидатурата на Гешев - време, което едва ли е достатъчно за съставяне на мнение.

"Очевидно е също така, че редица от предоставените становища са идентични, като например тези от Разград, Кубрат и Исперих, които имат не само напълно идентичен текст, но са видимо модификации на един и същ шаблон с идентично стилистично оформление на текста", пишат от БХК. Оттам дават и друг интересен пример – подкрепата от районната и окръжна прокуратури във Видин:

"Така например, съгласно становището от РП и ОП – Видин, чистачката и шофьорът, работещи при ОП – Видин, намират, че "кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България е най-подходяща и в пълна степен отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение". Преценката си тези две лица са направили на 26 юли 2019 г. — едва 11 дни след като пленумът на ВСС обяви предложението на членовете на прокурорската колегия за издигане кандидатурата на г- н Гешев за главен прокурор на Република България. Като не поставяме под съмнение принципните възможност и право на тези лица да формират свое мнение по въпроси, свързани с управлението на съдебната власт, бихме искали да подчертаем, че тяхното становище по въпроса е неотносимо, както и че подписването от тяхна страна на такова едно становище е необичайно, особено когато се предполага оценка за професионализма и нравствените качества на някого, с когото човек не работи пряко и ежедневно".

Друг, много често повтарящ се рефрен при подкрепата на Гешев, е критиката към протестите срещу него. Почти половината подобни становища са публикувани малко след или в деня на един от протестите - 25 юли, отбелязват от БХК.

"Останалите са с изходящи номера от 29 и 30 юли. Буди недоумение как тези, предполагаемо спонтанни инициативи в подкрепа на единствения кандидат, са се изявили не на произволен принцип, а в две вълни в едни и същи дати.

Здравият разум ни кара да се питаме какво е мотивирало тези магистрати да заявят така своята подкрепа в едни и същи дни, а тяхното единомислие в условията на централизирана структура като прокуратурата, където всички прокурори са функционално подчинени на главния прокурор, поражда съмнение относно реалните мотиви зад изразената позиция", пишат от БХК.

Разделението на властите и десните екстремисти

Още в първото си интервю като кандидат за главен прокурор Иван Гешев заяви, че не приема разделението на властите, прокламирано от "десни екстремисти". Тогава зам.-главният прокурор обясни, че разделението било едната страна на монетата, а другата – сътрудничеството, без което не може да се работи.

"В своите публични изяви г-н Гешев е показал незачитане на основните начала на правовата държава, неразбиране и нежелание за зачитане на правата на човека, подигравателно отношение към граждански организации, работещи за защита правата на човека и непознаване на тенденциите на развитие в международен аспект на правата на човека", пишат от БХК.

Те посочват като пример показния арест на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, в който Гешев участва лично. Тя и заместничката Биляна Петрова бяха държани няколко часа с белезници на тротоара пред Спортната палата.

От правозащитната организация отправят и десет въпроса към Гешев. Те питат дали според него прокуратурата се нуждае от реформа особено по отношение на недосегаемостта на главния прокурор. От БХК посочват, че от години България не изпълнява препоръки по делото в ЕСПЧ "Колеви срещу България", в което се посочва, че няма механизъм за разследване на главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?